Iohannis în SUA. Securiști și Diplomaţi. Reţeta Vizitelor Istorice.

Reţeta vizitelor istorice e simplă. Șeful statului merge undeva, nu contează unde. N-are importanță că îl cheamă Ceaușescu, Iliescu, Băsescu sau Iohannis. Iei o mână de securiști proști, de regulă consilieri, ziariști, moftangii, sinecuriști, vivandiere politice, molohi, șmenari ieftini, analiști de poncifuri, vătafi de ziare și televiziuni, intelectuali contrafăcuți în retortele Securităţii, dar recunoscuți în ţară și afară, din suita inevitabilă și tutelară a prezidentului și amesteci bine cu tămâia unsuros-insidioasă a lingușelii fetide tipice profilului moral al românului etern. O să-ţi iasă un amestec de gargară oțioasă și infectă, cu care românii se spală, pe faţă, în fiecare zi, de când i-a strămutat Dumnezeu pe pământ. Nu vor altceva, iar între Caracal și Săpoca se dedulcesc cu astfel de delicatesă la umbra televiziunilor omnisciente și obediente faţă de zeii Securităţii. Deși, unele dintre ele se sfădesc, de ochii lumii, cu așa-zisul Stat Paralel, trudind din greu pe tarlaua acestuia.

O vizită de pomină

Dacă vizita este în SUA, așa cum s-a întâmplat pe 20 august 2019, atunci corul tragoi-lor de serviciu ridică osanale poleite celor doi președinţi, Trump și Iohannis. În același timp, înjură la unison Rusia și pe adversarii politici ai președintelui român, deferiți oprobriului public ca agenți ai Moscovei, rusofili periculoși, neam de trădători și vânzători de ţară, sub pecetea Răsăritului agresiv și antiromânesc! Securitatea are nevoie de un inamic teribil, pentru a-i ţine pe proști sub obroc, apărându-i de acel pericol imaginar, Rusia. Schema a fost folosită cu succes de Ceaușescu. Românii sunt mai ușor de controlat dacă ești apărătorul lor. Și, dacă îi controlezi, ești omologul puterii americane în România. Adică, stăpânești o ţară cu susținerea americană, susținere pe care o cumperi ușor, cu miliarde de dolari daţi pe arme inutile, ca să ne apărăm de ruși. În curând, vor veni și gazele lichefiate americane, deși nu avem nevoie de ele, cum nu avem nevoie de sistemele Patriot (hei, aici am încurcat-o; abia după această afirmație, voi putea fi catalogat cu și mai multă tărie drept KGB-ist, luptător pentru distrugerea României de la gura căreia smulg eu dumicatul Patriot)!

În acest context, ce ar fi dacă ai avea proasta inspirație să reciți, pe vreun ecran de televizor din România, cu prilejul unei astfel de vizite, câteva versuri din nemuritorul american Walt Whitman, din Fire de Iarbă? De pildă, poezia Unui Președinte! Adică, să te adresezi unui președinte al Americii, oricare, eventual unuia care minte de îngheață apele, care maimuțărea pe oamenii cu dizabilități (în plină campanie electorală), care consideră presa inamicul public numărul unu sau care, mai recent, vrea să cumpere Groenlanda de la danezi, cu următoarele cuvinte:

“Tot ce faci și ce spui nu-s pentru America/ decât minciuni sforăitoare,/N-ai învăţat nimic de la natură – de la politica Naturii n-ai deprins amploarea, drumul drept și nepărtinirea (…)” (Walt Whitman, Fire de Iarbă, Editura Tineretului, București, 1958, p.89).

Vă spun eu ce ar fi! Ai fi martelat pe toate televiziunile de știri ca spion stalinist, bolșevic, putinist, you name it. Patrioții securiști ai lui Iohannis veghează din greu la apărarea patriei. Ca trădător rusofil, ce mă aflu, nu mă pot împiedica să nu revizitez cuvintele Prințului din piesa unui oarecare “insignificant” rus, Dostoievski, cuvinte ce descriu perfect starea de agregare a acestor imbecili, puși pe căpătuială din lingușeli inepte și turpitudine fetișizantă, într-o ţară locuită de proști:

“De altfel, trebuie să știi că nu poate fi nimic mai comod decât să trăiești cu proștii și să zici cum zic ei: e mult mai convenabil! Accept orice, sunt de acord cu orice, numai să-mi fie mie bine, iar de-alde noi sunt mulţi, și noi într-adevăr ne simțim bine. Totul poate pieri pe lumea asta, numai noi n-o să pierim niciodată. Lumea întreagă ar putea să se ducă de-a berbeleacul, noi însă o să ieșim deasupra, ca untdelemnul pe apă!” (F.M.Dostoievski, Umiliți și obidiți).

Și Securiștii ies! Se plimbă prin SUA! Și îi învață pe proști cum e cu politica înaltă. Despre vizita din acest an a lui Iohannis, în SUA, aș putea să scriu un roman de o mie de pagini. Nu am timp și nici chef. Așa că acest text nu va excela în explicații, dar va fi perfect accesibil cititorilor inteligenți și avizați, care vizitează constant acest blog. Cititorilor ocazionali le recomand să-și ia informațiile de la consilierii prezidențiali de politică externă. Unii dintre ei sunt foarte activi în mediile jurnalistice! Sau direct de la Securitate!

Să le luăm pe rând! Vizita lui Iohannis în SUA are trei motivații principale: 1. consolidarea poziţiei de ambasador la Washington pentru Maior (ghici de ce?); 2. întărirea relației dintre Securitate și puterea politică din SUA, prin intrarea primei pe piaţa electorală americană (pentru prima oară și extrem de riscant pentru România); 3. simularea asigurării unei platforme de câștigător în alegeri pentru Klaus Iohannis, pe care Securitatea a încetat să-l mai sponsorizeze politic, păstrându-l, totuși, printre opțiunile sale valabile de câștigare a alegerilor în România, în caz că opțiunea favorită se dovedește neconvingătoare (ghici care-i aia?). Nu voi aborda motivațiile vizitei în SUA. Mă interesează, aici, doar ce a obținut președintele nostru din întâlnirea cu Trump! Iohannis a nuanțat, pe 6 august 2019, o agendă penibil de vagă, încropită pe genunchi, pentru o vizită agreată de americani în ultimul moment, la solicitarea lui Maior:

Cu prilejul întrevederii, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Donald J. Trump vor discuta despre întărirea și dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic puternic și dinamic dintre România și Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar și economic. Președintele României va evidenția, și cu această ocazie, faptul că țara noastră va continua să fie un partener strategic solid și un aliat responsabil și de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre prioritățile politicii externe a României fiind consolidarea relației transatlantice și a securității spațiului euroatlantic.” (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/vizita-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Iohannis, sesizând șubrezenia programului convenit între cele două părţi, a adăugat, pe 13 august 2019, strict pentru fraierii din ţară, o temă foarte senzitivă pentru români, și anume problema ridicării vizelor pentru cetăţenii noștri care călătoresc în SUA: “Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creștere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se miște un pic lucrurile” (https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-discutii-informale-cu-presa-presedintele-a-facut-dezvaluiri-despre-vizita-la-washington-de-saptamana-viitoare_1374869.html).

Băieţii lui Trump au fost la fel de evazivi ca în comunicatul lui Iohannis, din 6 august, anunțând tot atunci:

“President Donald J. Trump will welcome President Klaus Iohannis of Romania to the White House on August 20, 2019. The two leaders will discuss how best to meet the many shared security challenges facing the United States and Romania and ways to advance fair and reciprocal trade and energy partnerships. The visit will occur as Romanians mark the 30th year since the fall of communism and the 15th year of Romania’s membership in the North Atlantic Treaty Organization. The President looks forward to celebrating these important anniversaries with President Iohannis”. (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-visit-excellency-klaus-iohannis-president-romania/).

Acum, pentru a discuta nimic, despre “cum să avansăm parteneriatul corect în materie de comerț și energie” sau cum să “celebrăm” împreună “30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de la intrarea României în NATO”, chiar nu e nevoie să cari ditamai președintele României peste Atlantic. Mai ales că, odată ajuns acolo, pe tărâm american, am remarcat cu toții că nu am asistat la nicio celebrare. Era suficientă o întâlnire la nivel de secretari de stat, în Centrala MAE sau la Departamentul de Stat și desenarea unor afișe comemorative de pus pe site-ul celor două ambasade. Aţi putut remarca ușor că americanii nu au zis nimic despre ridicarea vizelor pentru români. Să ne amintim că, la precedenta vizită a lui Iohannis în SUA, din 2017, în faţa ziariștilor, președintele român avea impresia că a discutat problema vizelor cu omologul său, iar Trump habar nu avea că așa ceva s-ar fi întâmplat. De altfel, CNN observa fără menajamente, pe 20 august 2019 (reluând relatarea din 2017), cu puţin înainte de întrevederea celor doi președinţi, că, în 2017, Trump și Iohannis s-au aflat în dezacord cu privire la dacă au discutat sau nu problema vizelor:

Trump, Romanian president disagree on whether they discussed visa waiver program”. (https://edition.cnn.com/2019/08/20/politics/donald-trump-romania-klaus-iohannis-white-house/index.html) (https://edition.cnn.com/2017/06/09/politics/klaus-iohannis-trump-visa-waiver-exchange/index.html).

Dezacordul deriva, evident, din refuzul categoric al americanilor de a discuta acest subiect, atât de important pentru Iohannis, din perspectiva campaniei sale electorale, pentru al doilea mandat. Iată de ce, administraţia Trump a acceptat să simuleze o abordare a subiectului, de această dată, în 2019, dar fără nicio șansă de rezolvare favorabilă a sa, după cum remarca CNN cu mult tâlc:

“Officials were asked by a reporter on the call whether there would be a decision this week as to whether to accept Romania in the visa waiver program. An official said they expect it to be discussed Tuesday, but that it will only happen when Romania meets the requirements of the program.” (https://edition.cnn.com/2019/08/20/politics/donald-trump-romania-klaus-iohannis-white-house/index.html).

Practic, CNN anunţa că rămâne exact ca până acum. România va intra în programul de ridicare a vizelor “când va îndeplini condițiile”. Bun, pentru a afla asta, nu aveam nevoie de o întâlnire Trump-Iohannis! Mai mult, o întâlnire Trump-Iohannis, înaintea căreia Iohannis anunță că va aborda problema vizelor cu președintele american și care se termină fără evoluții semnificative, în rezolvarea problemei enunțate de președintele român, este profund păgubitoare politic pentru acesta. Mai bine nu anunți nimic, dacă tot e să primești nimic!

Protocolul, bată-l vina!

Înainte de a face câteva precizări suplimentare, legate de problematica ridicării vizelor, hai să stabilim nivelul/rangul vizitei lui Iohannis în SUA. E simplu. Rangul vizitei este dat de câțiva parametri: durata vizitei, ceremonial de primire la Pentagon sau Casa Albă, găzduire protocolară la Blair House, lunch/dinner la White House sau Department of State, etc. Cele mai importante, în rang, conform protocolului, sunt vizitele de stat și cele oficiale. Mai pot fi vizite de lucru oficiale, vizite de lucru și vizite particulare. Cel mai simplu e să vezi din comunicatul oficial al White House ce rang a avut vizita lui Iohannis. Ghici ce? Comunicatul Casei Albe nu zice nimic de rangul vizitei. Spune, pe 6 august 2019, acolo unde folosește termenul “vizită”, doar atât:

“President Donald J. Trump will welcome President Klaus Iohannis of Romania to the White House on August 20, 2019. (…) The visit will occur as Romanians mark the 30th year since the fall of communism (…)” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-visit-excellency-klaus-iohannis-president-romania/).

Oare, de ce nu zice nimic de rangul vizitei? De-aia! La vizita lui Iohannis, din 9 iunie 2017, comunicatul White House, din 31 mai 2017, preciza foarte clar: “President Donald J. Trump will welcome President Klaus Iohannis of Romania to the White House on June 9, 2017, for a working visit.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-visit-president-klaus-iohannis-romania/).

Așadar, Iohannis a fost în SUA, în 2017, într-o vizită de lucru, cam spre capătul de jos al rangului protocolar.

În 2019, merge în vizită pentru o zi, nu are niciun ceremonial de primire, niciun lunch/dinner, nicio găzduire la Blair House și nicio precizare în comunicatul Casei Albe cu privire la rangul vizitei. În cel mai bun caz, avem de-a face cu o vizită particulară, cam ultima din taxonomia vizitelor la Casa Albă. Așadar, o vizită inferioară celei din 2017.

Pentru comparație, pe 18 septembrie 2018, Trump l-a primit pe președintele Poloniei, Duda. Iată precizarea din comunicatul Case Albe, din 28 august 2018, care anunţa vizita președintelui polonez:

“President Donald J. Trump and First Lady Melania Trump will welcome President Andrzej Duda and First Lady Agata Kornhauser-Duda of Poland for their first official visit to the White House on September 18, 2018. The visit takes place as Poland celebrates the centennial year of the recovery of its independence and just over a year since President Trump’s historic visit to Warsaw on July 5 and 6, 2017. President Trump and President Duda will address ways to strengthen the United States–Poland strategic partnership and plan to discuss topics of mutual interest, including trade, military, and security matters.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/statement-press-secretary-official-visit-president-duda-poland/).

Așadar, președintele Duda mergea la Washington, în septembrie 2018, într-o vizită oficială, a doua ca importanță, în taxonomia vizitelor la Casa Albă! Să remarcăm, mai întâi, că Iohannis își termină mandatul de președinte al României fără să spere că ar putea vreodată să se apropie de rangul vizitei în SUA, din 2018, a președintelui polonez. De asemenea, să observăm când avem vizite istorice, în cazul relației cu America. Spun americanii când sunt istorice, în comunicatele lor. Inutil să mai precizăm că Trump a mers în Polonia în 2017 și merge și acum, pe 1 septembrie 2019! Pe la Iohannis nu cunosc să fi mers Trump, vreodată!

De ce este importantă comparația cu Polonia și cu președintele Duda? Fiindcă așa ne vom da seama mai ușor ce a obținut Iohannis de la Trump, în timpul vizitei din 20 august 2019, și cine este Iohannis în raport cu Trump. Adică, ce este România, reprezentată de un Iohannis, în relaţia cu America! Dincolo de informarea pe care ne-o fac imbecilii năimiți ai Securităţii, pe la oficinele de propagandă ieftină, la care cască gura și ochii românii. Să revenim la obiectivul lui Iohannis de a obține o dezvoltare favorabilă, din partea lui Trump, cu privire la regimul de vize aplicat cetăţenilor români care călătoresc în SUA.

Vize pentru Paradis

Românii au nevoie de viză pentru a merge în SUA. În general, cu câteva excepții, ţările Uniunii Europene nu sunt supuse regimului de vize pentru America. Există așa numitul Visa Waiver Program (VWP) sub legislaţie a Congresului. Această legislaţie a fost dezvoltată prin Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act (2012) a legislativului federal, sub autoritatea Departments of Homeland Security (DHS), permiţându-se cetăţenilor unui număr de ţări să călătorească, în anumite condiţii, fără viză, în SUA. Aceste ţări sunt admise în VWP. Cu excepția Croației, care a aderat abia în 2013 la UE, toate ţările UE sunt ori în categoria statelor care nu au nevoie de viză, ori în așa-numitul grup de ţări road map countries, adică ţări luate în considerare pentru a fi incluse în VWP, dar care nu au ajuns încă acolo: Polonia, România, Cipru, Bulgaria.

Așadar, cum poate o ţară să facă parte din VWP? Trebuie să îndeplinească, în mare, trei condiţii esențiale: 1. Să nu prezinte vreun pericol la adresa securității SUA; 2. Cetăţenii să aibă pașapoarte biometrice; 3. Să se încadreze într-un anume număr de respingeri ale cererilor de viză pentru călătorii în SUA, din partea Departamentului de Stat, pentru cetăţenii non-imigranţi din ţările respective (visa refusal rate). Practic, DHS oprește intrarea în VWP a oricărei ţări în care rata de respingere a cererilor de viză pentru America depășește 3% din numărul total de solicitări. Atenţie, respingerea cererilor de viză este o chestiune foarte subiectivă, care ţine de ofițerii consulari americani. Mai mult, dacă un om, care aplică o dată pentru viză, primește refuz, și, apoi, mai face o solicitare sau mai multe, chiar în același an, acele solicitări vor fi adăugate la numărul de respingeri totale, deși este vorba de aceeași persoană, ceea ce va încărca rata de respingere, visa refusal rate!

Ghici ce? În anul de grație 2012, senatorii Barbara A. Mikulski (D-Md.) și Mark Kirk (R-Ill.) au introdus Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act, care permite Secretary of Homeland Security să modifice condiția americană pentru eliminarea vizelor, de la 3% la 10% pragul pentru visa refusal rate, relaxând în acest fel grila de acceptare a unei ţări în VWP (decizia cu privire la o anume ţară este prerogativă absolută a Secretary of Homeland Security, care este membru al guvernului american)! (http://www.heritage.org/research/reports/2012/01/visa-waiver-program-modernization-for-prosperity-and-security). Asta înseamnă că o ţară poate fi primită în VWP dacă visa refusal rate nu depășește 10%, în cazul în care Secretary of Homeland Security ia decizia de a nu menţine pragul mult mai restrictiv de 3% pentru visa refusal rate.

Dacă ne uităm la anul fiscal american 2016, procentul de respingeri ale vizei (visa refusal rate) pentru Polonia era de 5,37% și pentru România de 11,43%. (https://travel.state.gov/content/dam/visas/Statistics/Non-Immigrant-Statistics/RefusalRates/FY16.pdf). Bun! Ia să vedem cum convingem pe Secretary of Homeland Security să ne ia în considerare pentru o relaxare a condiționalității legate de visa refusal rate? Cam asta ar trebui să obțină Iohannis de la americani, când spune că va ridica problema vizelor în discuţiile cu aceștia. Același lucru ar trebui să-l obțină și președintele Poloniei. Sigur, cineva ar putea remarca diferența dintre România și Polonia la capitolul visa refusal rate, polonezii stând mult mai bine! Esenţial este, și într-un caz și în celălalt, să se obțină de la partea americană cea mai favorabilă condiționalitate în materie de visa refusal rate. În plus, e posibil ca faţă de 2016, an pentru care eu am date, visa refusal rate pentru România să mai fi scăzut.

Atenţie la formulările din așa-zisul spaţiu al specialiștilor români, care susţin sus și tare că problematica ridicării vizelor este o chestiune ce ţine exclusiv de Congresul SUA, iar administraţia, în cap cu președintele SUA, nu are niciun rol! Aceste formulări au ca menire să ascundă eșecul oricăror negocieri, la nivel de președinte sau guvern, cu americanii, pe tema vizelor. Explicația avansată ar fi aceea că prerogativele modificării statutului vizelor ţin exclusiv de Congres, iar președintele SUA, cu care negociază echipa președintelui României, ar fi neputincios. Nimic mai fals, cum am arătat deja. Este adevărat că legislaţia referitoare la vize este dată de Congres, dar Secretary of Homeland Security, cel care poate modifica major condiționalitatea legată de visa refusal rate, în interiorul legislației în vigoare, este membru al guvernului american, direct subordonat președintelui SUA.

Dar, hai să analizăm, în oglindă, cazurile polonez și românesc. Mai întâi, Polonia. Păi, legislaţia introdusă de senatorii Barbara A. Mikulski și Mark Kirk avea menirea tocmai să faciliteze introducerea Poloniei în VWP. Încă din 27 mai 2011, președintele Obama scria celor doi senatori:

I also share your support for Poland and disappointment that this close NATO ally has been excluded from the VWP to date.  Poland’s strong and steadfast support during our missions in Iraq and Afghanistan demonstrates the deep alliance we have forged and the close partnership between our two countries.” (http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2011/05/28/text-letter-president-regarding-poland-and-visa-waiver-program).

Președintele Obama “împărtășea susținerea” pentru cei doi senatori, în demersul lor de a crea o platformă legislativă pentru ridicarea vizelor, în cazul Poloniei. Polonia nu a stat degeaba în acești ani și, pe 12 iunie 2019, cu câteva săptămâni înaintea vizitei lui Iohannis în SUA, președintele Trump primește la Casa Albă, în prezența președintelui Duda al Poloniei, următoarea întrebare:

Q    Mr. President, when do you fulfill your promise to remove visa requirement for the Poles?” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/).

După cum se vede, Trump a promis Poloniei înlăturarea vizelor! În aceeași zi, în conferinţă de presă Trump-Duda, Secretary of Homeland Security, Kevin K. McAleenan, a anunţat semnarea unui document crucial pentru accelerarea procesului de ridicare a vizelor pentru Polonia:

“Welcome, President Duda. Good to see you and your team. We have a very strong counterterrorism and law enforcement information-sharing partnership with Poland, and we’re going to strengthen that today with the signing of the Preventing and Combatting Serious Crime Agreement.  It’s one of the key steps moving forward in our visa waiver relationship. So it’s good to be here, and look forward to that progress.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-expanded-bilateral-meeting-president-duda-republic-poland/).

Practic, America a semnat cu Polonia un Acord de Prevenire și Combatere a Infracţiunilor Severe, tocmai pentru a facilita relaxarea condiționalității legate de visa refusal rate de către ADMINISTRAŢIE! Iată, pași concreți înfăptuiți de cele două administrații pentru a deschide calea cetăţenilor polonezi spre o Americă fără vize.

Vize cam de câte parale faci

Hai să vedem ce a făcut Iohannis, în tema trâmbițată a vizelor pentru America! După ce a anunţat că va ridica problema la întâlnirea cu președintele Trump și după ce presa americană a anunţat că nu se va obține nimic pentru România, în acest domeniu, Iohannis transmite jurnaliștilor care l-au însoţit în America, chiar pe 20 august, după ieșirea de la președintele american:

Jurnalist: Domnule Președinte, ați spus că ați abordat problema vizelor. Ați reușit să smulgeți de la Președintele Trump mai mult decât am reușit noi? S-au făcut pași concreți în privința eliminării acestor vize?

Președintele României, domnul Klaus IohannisPreședintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană împreună cu specialiștii noștri vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte.” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-vizitei-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Material video-Iohannis cu privire la vize <<https://www.youtube.com/watch?v=o2OTff38L5s>>

Material video-întreaga conferinţă <<https://www.youtube.com/watch?v=o2OTff38L5s>>

Vă puteţi imagina așa ceva? Iohannis ne informează, cu zâmbetul pe buze, nonșalant și plin de serenitate ca un porumbel călător, că de vize se ocupă “specialiștii”!!! Păi, dacă se ocupă specialiștii, domnule președinte, de ce ai anunţat că vei ridica chiar tu problema vizelor în discuţia cu președintele Trump? Sau, mai simplu: ce cauți, dom’le, la Washington? L-ai auzit vreodată pe președintele Poloniei spunând, după o întrevedere cu Trump, că de problema vizelor pentru polonezi se ocupă “specialiștii”? Nicio apăsare pentru românii spectatori la “vizita istorică”! Niciun comentariu al presei securiste cu privire la această indolență de neiertat și dispreț cras faţă de cetăţenii români, împinși în brațele “specialiștilor”, aceiași Securiști a căror singură preocupare este cum să controleze România mai abitir și mai fructuos pentru ei.

Să mai adaug că în ambele formule de declarație comună americano-română (în limbile engleză și română), slobozite cu acest prilej, spre prostirea proștilor din România, problema vizelor este expediată găunos și lapidar, exact în ultimele două rânduri ale documentului:

Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA.” (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratia-comuna-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-a-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-domnul-donald-j-trump) (https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/joint-statement-from-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-president-of-romania-klaus-iohannis).

Și atât! Adică, dragi proști din România, ce-ar fi să vorbim despre altceva? Exact așa s-a comportat Trump cu Iohannis, în discuţia in-house cu jurnaliștii, care a precedat întrevederea propriu-zisă cu penibilul președinte român:

“Q    What do you think about the visa (inaudible)?

PRESIDENT TRUMP:  Well, thank you very much, everybody.  It’s an honor to be with the President of Romania, who’s highly respected and done a great job.  And I hear there’s a little political season going on in Romania, but I would imagine you’re going to do very well because you’re very talented, you love the people.

And we’ve had a great relationship with Romania.  The United States and Romania have gotten along better than ever before.  So, I want to thank you for that.

And we have a big trade business going on, to be honest with you.  We have — we do a lot of trade with Romania, and they’re very talented peopleWe buy, they buy.  And you have a lot of Romanian people in the United States, very importantly.  And they’re tremendous people.  They work very hard.  Very, very successful”. (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-iohannis-romania-bilateral-meeting/).

Material video-Trump întrebat despre vize <<https://www.youtube.com/watch?v=i-jQklHCACY>>

Material video-întreaga sesiune de Q&A <<https://www.youtube.com/watch?v=i-jQklHCACY>>

Practic, la întrebarea jurnalistului cu privire la ridicarea vizelor, Trump se face că nu aude și se lansează în mica lui retorică stahanovist-batjocoritoare, prin care survolează subiectul incomod, fără să aterizeze nicăieri. Trece la “talentele” românilor, îl vede pe Iohannis ca foarte “talentat”, crede că românul o să se descurce bine în alegeri tocmai din cauza asta, dar nici vorbă să răspundă la întrebare.

Jurnaliștii revin și îl întreabă din nou:

“Q    Mr. President, two years ago, you said that including Romania in the Visa Waiver Program is a subject that should be discussed.

PRESIDENT TRUMP:  Yeah.

Q    In this meeting, will you discuss this issue?

PRESIDENT TRUMP:  We’ve spent a lot of time on itWe’ve spent a lot of time discussing it already.  Our countries have been discussing it, and we’re going to — we’re taking it up today in a very important meeting right after this one.

Do you like the idea?  It sounds like you like the idea, right?  The waiver — do you like the idea?  Okay.  No, it’s something we’re thinking about.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-iohannis-romania-bilateral-meeting/).

Material video-Trump întrebat din nou despre vize <<https://www.youtube.com/watch?v=i-jQklHCACY>>

Ei bine, de data asta, Trump ia la mișto întreg auditoriul! “Am discutat mult despre asta (…) vom discuta astăzi (…) vă place ideea? Mi se pare că vă place, nu-i așa? Ridicarea vizelor-vă place ideea?” Priviţi faţa derutată a lui Iohannis, care trece de la starea de agregare “împietrită” la zâmbetul tâmp și slugarnic, cu care întâmpină formulările futile ale președintelui american. Priviţi-i poziţia mâinilor de neofit obligat să asiste la predica de beatificare a făcălețului.

În timp ce polonezii încheie documente bilaterale cu americanii, cu încărcătură politico-juridică, pentru a facilita ridicarea vizelor, lui Iohannis i se servesc pastile arhetipale de auto-admirație, pe care le înghite fără să sufle, la fel de obsecvios ca o talpă de bocanc în faţa unui drum asfaltat. Asta este România, pe care v-o vinde Securitatea drept mare partener strategic al Americii. Și ăsta este Iohannis! Punct!

Dar, pe mine, pe mine nu mă laudă nimeni?

Vă spuneam că vizita este doar o simulare de sprijin pentru Iohannis din partea americanilor, abil regizată de Securitate și asupra căreia băieţii lui Trump nu au avut obiecții. Oamenii lui Trump lucrează cu Securitatea, nu cu Iohannis, așa că s-au întrebuințat exact atât cât le-au vorbit miliardele de dolari pe care le-au băgat în buzunar, în schimbul rachetelor Patriot, cumpărate de România pe mâna Securităţii. Poziţia americană este corectă, americanii lucrează cu cine conduce o ţară, nu cu cine pretinde că o conduce. Că Iohannis nu s-a prins cum stă, nu mă miră. O citire atentă și profesionistă a declarației comune, document inutil și presărat cu aberaţii rizibile, indică exact tendinţa americanilor de a-l lăsa în offside pe Iohannis, în perspectiva alegerilor prezidențiale, exact pe acele formulări la care Iohannis ținea cel mai mult pentru campanie. E suficient să vedem ce ar fi vrut Iohannis să existe în declarație, dacă ascultăm atent ce le spune jurnaliștilor, la sfârșitul vizitei, cu privire la ce i-ar fi zis Trump, evident, laudativ:

Am remarcat, totodată, reiterarea sprijinului clar al Președintelui Trump pentru eforturile mele de apărare a statului de drept și a luptei împotriva corupției din România. L-am asigurat că voi continua să susțin ferm acest obiectiv extrem de important al mandatului meu.” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-vizitei-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Material video-Iohannis despre aprecierea lui Trump <<https://www.youtube.com/watch?v=o2OTff38L5s>>

Dincolo de toate truismele banale și inutile, redundant aglutinate în discursul lui Iohannis, despre Afganistan, 2% pentru apărare, Marea Neagră și flancul estic al NATO, vize (am văzut cum), Nord Stream 2 (vom vedea imediat), prezență militară americană permanentă în România (Iohannis crede că noi avem așa ceva), energie, G5 și chinezi, chestiuni reluate de-a valma în declarația comună, cel mai important și dorit de Iohannis, în documentul cu pricina, era subiectul de mai sus. Ăla în care Trump îl laudă pentru lupta anticorupție și apărarea statului de drept în România. Devoțiunea lui Iohannis pentru lene, cuplată cu petulanța concediilor prelungite, au limitat bagajul de realizări ale președintelui la o ladă cu zdrenţe politice, din care este obligat să trăiască în campania pentru prezidențiale. Iată de ce gargara cu privire la lupta împotriva corupţiei și apărarea statului de drept e cam tot ce îi rămâne de răscolit în rigola cu aluviuni pentru prostirea proștilor din ţară.

Un document între SUA și România, în care să fie apreciată nominal contribuția sa la apărarea neamului împotriva corupților și penalilor, ar fi fost cel mai bun material de propagandă electorală, așa cum rezultă și din discursul rostit în faţa jurnaliștilor. Numai că Securitatea nu a negociat introducerea unui astfel de paragraf în declarația comună, iar americanii nu i l-au dat, dacă Securiștii nu s-au întrebuințat în acest sens. Așa că a apărut doar atât, fără trimitere nominală la aportul lui Iohannis:

Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.” (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratia-comuna-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-a-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-domnul-donald-j-trump).

Our excellent law enforcement and anti-corruption partnership is firmly based on a mutual commitment to the rule of law and an independent judiciary, which are strongly supported by the Romanian people. We further stress that good governance forms the basis of our shared security and prosperity.” (https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/joint-statement-from-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-president-of-romania-klaus-iohannis).

Este ușor de observat că, practic, nu a existat nicio negociere pe text. Securitatea a cerut să se menționeze, în document, lupta anticorupție și cam atât. Textul este pleonastic și tautologia în sine se regăsește în ambele versiuni, română și engleză. Dacă există “un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă”, cum de acestea “sunt puternic susținute de poporul român”? Păi, dacă “angajamentul este reciproc”, adică și din partea poporului american și din partea poporului român, pentru “statul de drept și justiţie independentă”, de ce mai spun, pleonastic, că astea sunt susținute de poporul român? Păi, n-am spus la începutul frazei că și românii și americanii au un “angajament reciproc” pentru a le susține? Și, dacă românii și americanii au “angajament reciproc” de a susține cele două “ctitorii”, de ce le susține, pleonastic, la sfârșitul frazei, doar poporul român și nu și poporul american? La ultima întrebare răspunsul este simplu. Susținerea doar de către români a statului de drept, din finalul frazei, are menirea a arăta că, de fapt, problema cu statul de drept, care are nevoie de susținere, se manifestă numai în România, nu și în America. De aceea susține doar poporul român statul de drept, în finalul frazei, în ciuda angajamentului reciproc, de la începutul ei.

Textul este incoerent și tautologic, din punct de vedere al rigorii diplomatice de negociere, pe paragrafe, astfel încât să se vadă că americanii nu sunt egalii românilor, popor sinistrat în corupție și încălcări ale statului de drept. Securitatea, evident, a dorit un astfel de text și nu a observat incongruențele de redactare. Problema este că, în fraza respectivă, ar fi trebuit să apară aprecierea părții americane pentru eforturile președintelui român de luptă împotriva corupţiei și salvgardarea statului de drept. Acolo, culmea, ca susținător apare poporul român și nu Iohannis. De parcă poporul român ar candida la prezidențiale și nu Klaus, bietul de el! Sigur, cu un mic efort, Securitatea putea să-l bage pe Iohannis în cerneală, pentru afișul electoral! Nu a vrut! Așa că bietului prezidențiabil i-a rămas să povestească oral, către jurnaliști, cât de mult l-a impresionat el pe Trump cu alura de cruciat în slujba actului de justiţie. Asta e, băieţii buni nu au noroc.

Kilogramul de democraţie e ieftin? Da, lichefiată!

Ajunși aici, să mai lămurim un lucru! Securitatea ne-a tot învăţat prin presa de “largă respirație” că, în lumea largă, democratică și civilizată, există o preocupare faţă de modul cum performăm noi, românii, în plan democratic. Ori de câte ori am avut probleme interne, pe această linie, partenerii noștri externi, SUA, UE, au năvălit să ne certe și să ne învețe democraţie. Asta nu e rău, deloc! E chiar bine! Dar, cât de prost să fii, să te dai jos din realismul politic care guvernează spaţiul euro-atlantic? Cât de fraier să fii, ca să conchizi că da, băieţii și fetele de la #Rezist, care demonstrează cu steagul american în brațe, pentru a o da jos pe nefericita doamnă Dăncilă din fruntea guvernului, au înţeles exact pe ce se întemeiază susținerea americană? Chiar există o grijă americană pentru statul de drept din România? Hai să vedem! Eu rămân un mare admirator al poporului polonez, dincolo de obsesia polonezilor, în mare parte justificată, faţă de inamicul lor ereditar Rusia. Dar, știm cu toții că Polonia este, la acest moment, cea mai criticată ţară UE în instituțiile comunitare, pentru derapaje grave de la normele democratice consacrate prin tratatele primare ale Comunităților Europene. Nu mă interesează aici să mă refer punctual la aceste derapaje. E suficient să citim titlul comunicatului Comisiei Europene, cu privire la Polonia, din 3 aprilie 2019: “Rule of Law: European Commission launches infringement procedure to protect judges in Poland from political control” (https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1957_en.htm).

Adică, s-au lansat, la nivelul Comisiei, proceduri împotriva Poloniei, pentru încălcarea gravă a statului de drept. Astea sunt documente oficiale ale UE. Nu discutăm aici substanţa lor și nici nu interpretăm cine are dreptate. Cum au reacţionat americanii? În plină întâlnire cu președintele Duda, Trump a precizat cu privire la zisele încălcări ale statului de drept din Polonia, pe 12 iunie 2019:

“Q    Mr. President, how concerned are you about backsliding on democracy in Poland?  And will that be a subject of discussion today?

PRESIDENT TRUMP:  I’m not concerned.  I know the President very well.  I know the people and the leadership of Poland very well.  I’m not concerned at all.  By the way, Poland is doing so well and they know if they do backslide, they won’t be doing well like they’re doing right now.

They’ve probably never done better economically.  They’re like us: The U.S. has never done better economically than we’re doing right now.  They don’t want to backslide.  They won’t backslide.  And besides that, they owe us a lot of money because they’re buying a lot of things, right?  So that’s important.  So they have to do well.  We have to make sure they do well.  We’re very, very happy with Poland.

You may want to say something about that.

PRESIDENT DUDA:  (Inaudible) someone cheated you.  Sorry.

Q    Excuse me?

PRESIDENT DUDA:  Someone cheated you.  There is no problems with democracy in Poland.  Really.

Q    Thank you.

PRESIDENT DUDA:  Everything is excellent.

PRESIDENT TRUMP:  That’s what I hear.  Okay?” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/)

Material video-Trump nu are îngrijorări legate de statul de drept în Polonia <<https://www.youtube.com/watch?v=QgbnxRnB-IM>>

Material video-întreaga sesiune de Q&A <<https://www.youtube.com/watch?v=QgbnxRnB-IM>>

Absolut incredibil! Trump le spune jurnaliștilor că nu are nicio îngrijorare cu privire la derapajul Poloniei în materie de democraţie, atunci când i se pune întrebarea cu pricina. “Polonia se comportă atât de bine”, “ar ști ei dacă merg înapoi” (they know if they do backslide)! Și, cum să meargă înapoi dacă “datorează bani americanilor”? “Fiindcă ei cumpără o grămadă de lucruri de la americani” (And besides that, they owe us a lot of money because they’re buying a lot of things, right?)

Președintele Duda intervine și el și îl admonestează pe jurnalistul care întrebase despre democraţia poloneză, atrăgându-i atenţia că a fost indus în eroare (someone cheated you). Trump îl aprobă cum că totul e “excelent” în Polonia. Dar, oare, ce cumpără polonezii de la americani, de nu mai observă americanii încălcarea statului de drept în Polonia? Vă spun eu! Adică, vă spune Trump:

Poland is buying a lot of LNG.  It’s going to buy billions and billions of dollars’ worth of LNG from us, and we appreciate that.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/).

Polonia cumpără o grămadă de gaz lichefiat” din SUA. “Miliarde”. Înţelegeţi, dragii mei, care este  unitatea de măsură pentru democraţia poloneză? Miliardele de dolari plătite pentru gaz natural lichefiat (LNG) american. Noroc că Securitatea și Iohannis nu au nevoie să plătească miliarde de dolari pe gazul lichefiat din SUA, ca să uite americanii că la noi se încalcă statul de drept! Securitatea, dimpotrivă, are nevoie ca SUA să vadă cum se încalcă statul de drept în România, cum proliferează corupții, ca să poată să pozeze în luptător cu abuzurile, fie că luptătorul se cheamă Kövesi, Lazăr sau Iohannis! Iar proștii din România să primească din America mesajul de susținere pentru luptătorii neînfricați cu flagelul corupţiei, ca să știe cine trebuie să conducă ţara!

Of, rușii ăștia periculoși!

Sigur, e bine să ne luptăm și cu pericolul rusesc. Proștii din România sunt foarte sensibili la pericolele de tot felul, care ne pândesc dinspre Moscova. De aceea, pericolul rusesc trebuie întreținut și umflat cât cuprinde și, mai ales, alocat tuturor celor care nu sunt pe placul Securităţii. Sigur, dacă proștii din România nu ar fi atât de proști, chiar și Securitatea ar avea oarece probleme cu umflarea pericolului rusesc. Nu de alta, dar, în aceeași întâlnire cu președintele Duda, din 12 iunie 2019, președintele Trump nu a reușit să întrezărească deloc marele pericol rusesc, de care fac atâta caz, în România, Securitatea, Iohannis și penibilele lor accesorii din mediul jurnalistic și academic. Căci:

“Q    Mr. President, do you consider Russia as a threat to Poland and to Europe?

PRESIDENT TRUMP:  I hope not.  I’ll tell you what: We’re with everybody.  And I hope not.  I think that Russia will treat Poland with respect, just like the rest of the world is treating.  Poland has really built up a great country.  You know, they get hurt, unfortunately, too often.  Right?  Too often.  They’re in the middle of everything.  And when bad things happen, it seems that Poland is always the first one that’s in there.  And it’s unfortunate.

No, I hope that Russia and Poland and Germany and everybody is going to get along.  That’s what I want.  I want everybody to get along.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/)

Material video-Rusia nu este un pericol <<https://www.youtube.com/watch?v=QgbnxRnB-IM>>

Adică, la întrebarea: “consideraţi Rusia o amenințare la adresa Poloniei și Europei”, Trump răspunde nonșalant: “Sper că nu. Și vă spun așa. Noi suntem cu toată lumea”!!! Și: “cred că Rusia va trata Polonia cu respect”!!! Aoleu! Și cu proștii din România, cam toţi de pe-acolo, mai puţin Securitatea, cum rămâne? Dacă pe polonezi, care au o marotă mult mai solid ancorată în realități istorice, cu privire la pericolul rusesc, decât realitatea istorică românească, rușii îi vor trata cu respect, de ce ne-ar hărtăni pe noi? Șșșșșt! Lăsați-o așa! Temeți-vă, în continuare, de Rusia, vă apără Securitatea cu bateriile Patriot și cu scutul de la Deveselu, localitatea aia de lângă Caracal. Locul unde niciun american nu a fost întrebat de Securitate (procurori și ce-or mai fi), care nici nu stă cu ochii pe ei, cu privire la ce le bagă americanilor în pat de-alde confrații lui Dincă and company! Care Securitate nu avea nevoie să-i întrebe, că nici nu știa despre ce este vorba, fiindcă nu Securitatea folosește rețelele de prostituție în ţară și afară, pentru culegere de informaţii și “protejarea statului”, ca pe vremea lui Ceaușescu! Clar! Șșșșșșșt! Apărarea faţă de ruși cere sacrificii, bre!!! Iar Prostia populează România! Din greu!

O conductă pentru Rusia și Germania? What? Ne opunem!

Ajunși aici, doar un lucru v-aș mai spune. Despre energie! Ceva ce apare în declarația comună, de doi lei, americano-română. Un paragraf care arată, încă o dată, ce este capabilă să facă Securitatea, doar pentru a-și asigura susținerea americană în controlul absolut al României. Problema este că Securiștii proști care conduc ţara nu au nevoie să meargă atât de departe în obediența crasă faţă de viziunea americană. Și, totuși, se duc nemăsurat înainte, iar americanii, în mod corect, îi tratează exact așa cum merită: ca pe niște dejecții de rigolă! Sigur, lucrează cu ei, ba chiar foarte bine! Dar nu-i respectă! Securiștilor nu le pasă! Sincer, nici mie! Dumneavoastră?

Iată paragraful cu pricina, din declarația comună americano-română: “Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia”. (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratia-comuna-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-a-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-domnul-donald-j-trump).

We underscore our opposition to Nord Stream 2 and other projects that make our Allies and partners dependent on energy from Russia”. (https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/joint-statement-from-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-president-of-romania-klaus-iohannis).

Mai mult, americanii au emis un document de poziție, în contextul vizitei lui Iohannis la Washington, cu titlul “President Donald J. Trump Is Celebrating Our Strong Partnership with Romania”, care precizează foarte clar, pe 20 august 2019:

Romania opposed Nord Stream II and other pipeline projects that increase Europe’s dependence on Russia.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trump-celebrating-strong-partnership-romania/).

Adică, din nou, “România s-a opus Nord Stream 2” și “tuturor proiectelor care sporesc dependența Europei de Rusia”.

Întrebat, în anemica sa conferinţă de presă, cu jurnaliști români, în legătură cu insolita referire la Nord Stream 2 (https://www.nord-stream2.com/), Iohannis a răspuns memorabil:

Jurnalist: Și aș mai avea o întrebare. În Declarația Comună pe care ați adoptat-o se vorbește pe un ton critic despre Nordstream 2. Nu vă temeți că, pe plan european, s-ar putea să fie unele țări care fie nemulțumite de această atitudine a României?

Președintele României, domnul Klaus IohannisNu, nu ne temem. România a avut un ton critic din capul locului la adresa Nordstream 2 și am rămas consecvent poziției inițiale.” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-vizitei-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Material audio-Iohannis despre Nord Stream 2

Material video-întreaga conferinţă <<https://www.youtube.com/watch?v=o2OTff38L5s>>

Sincer, nu am nicio problemă că Iohannis, brav cum îl știm și subordonat total promovării intereselor naționale românești, acelea fiind, după capul lui (al Securităţii), să blocheze Rusia în acordurile ei cu Uniunea Europeană, se bate pentru a diminua dependența Europei de Moscova. Mai ales în materie de gaze și energie, în general. Mi se pare o misiune nobilă, Securitatea i-a dat-o, iar el, perfect conștient că lucrează pentru binele ţării lui, o duce la îndeplinire! Bravo, ce să zic? Încă o dată, e super OK!

Să apărăm Europa de ruși și gazul lor!

Așadar, Nord Stream 2 (https://www.nord-stream2.com/) este un sistem de două conducte surori (încă în construcție, la acest moment), amplasate pe sub Marea Baltică, de-a lungul Nord Stream (sistem de transport gaze existent și funcțional, construit între 2005 și 2011) și prin care Germania va primi cantități sporite de gaz din Rusia. Proiectul a fost demarat în 2015 și este preconizat a fi finalizat în 2019. Dezvoltatorul proiectului este Nord Stream 2 AG, din Zug, Elveția, iar principalul shareholder este PJSC Gazprom din Rusia. Implicate, la nivel de finanțare, sunt companiile ENGIE S.A. din Franţa, OMV AG din Austria, Royal Dutch Shell plc din Regatul Unit-Olanda, Uniper SE și Wintershall Dea GmbH din Germania. Nord Stream 2 are 1200 km (cu 2000 km mai scurt decât traseul de livrare a gazului rusesc spre Germania, cu tranzit de suprafață, prin Ucraina), dublează capacitatea de pompare a gazului, pe care o are Nord Stream 1, până la 110 mld metri cubi pe an. Costul proiectului este 9,5 mld euro. Conductele Nord Stream 2 vor traversa apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei și Germaniei.

Nord Stream II-hartă

Ţările de tranzit la suprafață ale gazului rusesc spre Europa Occidentală vor fi, parțial sau complet, excluse de pe traseul livrării spre Vest și anume, în principal, Ucraina, Belarus, Polonia. Ţările cu pricina spun că asta se întâmplă din rațiuni politice. Rusia spune că vor fi avute în vedere strict rațiuni economice și comerciale și nu a hotărât, deocamdată, excluderea nimănui de la tranzit. Rămâne să vă daţi seama singuri, cum e mai economic să livrezi gaz spre Europa de Vest, din Rusia: pe o rută cu 2000 de km în plus, cu conducte la suprafață, din care fură Ucraina și plătind miliarde de dolari tranzit tocmai ălora care fură din conducte sau să livrezi pe sub Baltică, pe un traseu cu 2000 km mai scurt și cu gazul transportat în siguranţă, fără să plătești un dolar tranzitul de suprafață și fără să te fure nimeni. Rusia livrează, deja, 35% din importul de gaz al Europei. România a considerat constant că livrările de gaz rusesc spre Europa sunt o problemă. Secundând punctul de vedere american, pe 7 martie 2016, România și alte șapte state UE, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia, Slovacia și Lituania, au trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, cu obiecții legate de construcția Nord Stream 2 (.https://www.reuters.com/article/uk-eu-energy-nordstream/eu-leaders-sign-letter-objecting-to-nord-stream-2-gas-link-idUKKCN0WI1YV).

Presa poloneză spune că România a încercat să forțeze elaborarea unor regulamente legate de Directiva UE cu privire la gaze, care ar fi putut împiedica finalizarea construcției Nord Stream 2, în perioada când deținea președinția Consiliul UE (prima jumătate a lui 2019). (https://ro.sputnik.md/International/20190115/24118869/Presa-poloneza-Romania-vrea-blocheze-constructia-Nord-Stream-2.html). Realitatea este că, în timpul acestei președinții, s-a ajuns la un compromis referitor la gazele rusești. Amendamentul la Directiva gazelor, elaborat sub președinția română, a permis finalizarea proiectului Nord Stream 2, ca proiect deja în derulare și a întărit rolul Comisiei Europene în ceea ce privește eventuale restricții aplicabile pentru neglijarea legislației comunitare în materie. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2019/04/15/council-adopts-gas-directive-amendment-eu-rules-extended-to-pipelines-to-and-from-third-countries/).  

Repet, acest Amendament nu a blocat finalizarea Nord Stream 2. (https://www.oxfordenergy.org/publications/gas-directive-amendment-implications-nord-stream-2/?v=f5b15f58caba). Amendamentul a fost posibil după ce francezii și germanii s-au înţeles cu privire la faptul că proiectul este necesar Europei. (https://www.france24.com/en/20190208-france-germany-compromise-russias-nord-stream-ii-gas-pipeline).

Ce este de reţinut? Franţa și Germania au fost cele care au elaborat textul Amendamentului la Directiva gazelor, în așa fel încât Germania, ca primă ţară de primire a gazelor din afara UE, să aibă controlul proiectului, sub legislaţia comunitară. Evident, un rol important în supervizare îl va avea președintele Comisiei. Ghici cine a fost confirmat de Parlamentul European ca președinte al Comisiei Europene? Cumva, Ursula van der Leyen, apropiata cancelarului Merkel? O, da! (https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-58-2019-INIT/en/pdf).

Mulţi analiști susțineau că Franţa s-ar opune proiectului susținut cu înverșunare de Germania. Sigur, ne putem întreba ce fel de analiști sunt aceștia, în condițiile în care este aproape imposibil să depistezi proiecte comunitare, între 1957 și prezent, asupra cărora Franţa și Germania să nu cadă de acord, atunci când mari interese economice germane au fost în joc. În plus, sponsor și beneficiar al Nord Stream 2 este influenta companie franceză ENGIE S.A. Asta, dacă cineva avea impresia că România, ca președinte al Consiliului UE, ar fi avut vreun rol în redactarea, finalizarea și aprobarea Amendamentului la Directiva gazelor!

Americanii au încercat constant să blocheze Nord Stream 2. Trump a amenințat Germania cu sancțiuni, dacă Germania nu abandonează proiectul (https://112.international/politics/us-ambassador-to-germany-threatens-german-companies-with-sanctions-for-participating-in-nord-stream-2-39434.html). Mai mult, Congresul american a aprobat în comisii un proiect de lege pentru instituirea de sancțiuni împotriva companiilor și persoanelor implicate în construcția Nord Stream 2 (iunie 2019 în Cameră și iulie 2019 în Senat) (https://www.reuters.com/article/us-usa-senate-nord-stream-2/senate-panel-backs-nord-stream-2-pipeline-sanctions-bill-idUSKCN1UQ22D).

Acestea fiind scrise, ar fi interesant să vedem ce știu germanii și rușii despre modul în care americanii apără Europa de ruși, prin încercarea de a bloca finalizarea Nord Stream 2. Știm cu toții că Rusia se află sub sancţiunile UE, după anexarea Crimeei în 2014. Așa, sub sancţiunile UE, Germania și-a păstrat statutul de al doilea partener comercial al Rusiei, după China. Chiar sub sancțiuni, comerțul bilateral a crescut cu 23% în 2017. Investițiile germane în Rusia sunt de 18 miliarde dolari, cam 5% din totalul investițiilor străine, iar investițiile rusești în Germania sunt de 8 miliarde dolari. 5000 de companii germane sunt active pe piaţa rusească având o rulare de afaceri care depășește 50 mld dolari și 27000 de locuri de muncă. Concomitent, cam 1500 de companii rusești operează în Germania. Cine spune asta? Unul, pe nume Vladimir Putin, în conferinţă de presă cu Angela Merkel, pe 18 mai 2018, la Soci. (http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/57497).

O fi gazul american mai scump, dar scăpați de ruși!

Iar noi, românii, când zboară un pai rusesc, adus de vânt din stepa calmucă, ridicăm aviația NATO de pe Kogălniceanu să-l gonească pe nemernicul de pai, că așa ne spun sancţiunile UE împotriva Rusiei. Sigur, și așa ne spun americanii, prietenii Europei, care apără Europa de ruși. Numai că, ghici ce? Oare, de ce or vrea americanii să blocheze Nord Stream 2 și aprovizionarea Europei cu gaz rusesc? Doar așa, ca să apere Europa de dependența de ruși? Sigur, sigur! Ia să vedem. Relaţiile economice și comerciale ale Rusiei cu SUA se ridicau la 27,8 miliarde dolari în 2014. Știţi la cât se ridicau aceleași relații dintre Rusia și Europa? La 440 mld dolari. Sursa e Vladimir Putin, pe 23 mai 2014, Sankt Petersburg. (http://eng.kremlin.ru/news/7230). Ce înseamnă asta? Dacă tu, America, vrei să iei mai mulţi bani de la Europa, eventual vânzându-i gaz lichefiat, nu-i așa că e deștept să blochezi relaţia Europei cu Rusia, de unde Europa își ia gazul? Mai ales că Trump vinde Poloniei gaz lichefiat pe miliarde de dolari, cum ne-a spus în clar, mai sus:

Poland is buying a lot of LNG.  It’s going to buy billions and billions of dollars’ worth of LNG from us, and we appreciate that.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/).

Polonia cumpără o grămadă de gaz lichefiat” din SUA. “Miliarde”. Păi, nu-i mai bine să oprim Nord Stream 2, ca să vindem și noi, americanii, un pic de gaz prin Europa? Sigur, vindem și acum unor ţări ca Polonia, care nu prea are gaz și se și teme de Rusia, drept pentru care cumpără de la noi de toate. Și F35, și Patriot, și gaz, de toate. Dar, n-ar fi bine, spre excelent, să vindem gazul ăsta și Germaniei, căreia vrem să-i impunem sancțiuni, ca să nu mai cumpere gaze rusești prin Nord Stream 2? Tare, nu? Evident, apărăm Germania de Rusia! Vorba lui Putin, pe 8 iulie 2017, la Hamburg, după summit-ul G20 unde a avut discuţii cu Trump:

Question: My colleagues here have already recalled the words President Trump said in Warsaw. He made yet another statement about the United States being ready to begin direct supplies of liquefied natural gas to Poland and Central Europe. What do you think of these plans, especially in the context of our plans for the Nord Stream? What if gas becomes a new cause of tension in US-Russian relations?

Vladimir Putin: I view these plans highly positively because healthy competition is good for everyone. We support an open market and healthy competition.

The US President said yesterday during the discussion that the United States stands for open, fair competition. And, by the way, when I spoke, I supported his point. So, we are absolutely all right with this; if it is so, if there is open and fair competition, no political motives or political resources involved, it would be quite acceptable for us. Because to date, it is an obvious fact that any specialist would tell you: the cost of production and delivery of liquefied natural gas from the United States is much higher than our LNG – even LNG – and is not even comparable to Russian pipeline gas. So, there is no doubt that we have an absolute competitive advantage. But to keep it, our market participants must work hard. They need to retain these competitive advantages.” (http://en.kremlin.ru/events/president/news/55017)

Material video-Trump-Putin-G20, Hamburg, 8 iulie 2018 <<https://www.youtube.com/watch?v=7SIOe86lRfQ>>

Putin nu se teme de competiție cu americanii, pe gaz livrat în Europa! De ce? Fiindcă gazul rusesc E MAI IEFTIN! De-aia cumpără Germania de la ruși for ever și nu de la americani! Iar pe nemți nu-i bagi în colț cu amenințări, dacă nu cumpără de la tine, și nici nu-i aburești că scumpul e ieftin și viceversa! Care-i diferenţa de preț? Uite ce spune Putin, cu Merkel lângă el, despre marfa asta numită gaz, pe 18 mai 2018:

“The European countries’ need for this commodity is on the rise, and their own production is falling. That is the point. However, Donald is not just President of the United States, but also a good, strong businessman, so I think he is promoting his business with an eye towards securing US liquefied gas sales on the European market. Is that possible? It is. However, it is expensive – about 25, even 30 percent more expensive than Russian pipeline gas supplied to Europe.

They have built a bunch of LNG terminals in Europe, which are used at about 25–30 percent of capacity. That is it. Why? They do not make much economic sense. Liquefied gas is too expensive. That is the snag. However, I understand President Trump. He is protecting his business and wants to promote his product on the European market.” (http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/57497)

Cam 25-30% mai scump gazul american decât cel rusesc. De aceea, terminalele pe care le-au construit în Europa, pentru gazul american, sunt folosite la 25-30% din capacitate! FIINDCĂ NU E ECONOMIC SĂ CUMPERI GAZ AMERICAN ÎN EUROPA! Sau, poate, nemții sunt niște idioți că nu dau buzna să cumpere gaz american în loc să construiască aberaţii gen Nord Stream 2. Dar stai, că o să-ţi vină analiștii vieții, Securiștii proști din spaţiul jurnalistic românesc și o să-ţi spună că Putin e terminat, dacă nu mai vinde gaz în Germania, se dărâmă Rusia și de-aia trebuie să stăm călare pe Patriot, să dărâmăm Nord Stream 2 și, ce mai, să mai răpunem Rusia o dată, după ce am răpus URSS! Clar, l-am lovi rău de tot pe Putin, care și recunoaște asta, pe 23 mai 2014:

Let me stress that during my visit to China we agreed on natural gas supplies from Russia for an impressive $400 billion. We calculated the gas price according to a standard formula that is based on the market price of oil and petrochemicals.

Two newly discovered gas fields, Kovykta and Chayanda in eastern Russia, will provide resource potential for these supplies. The confirmed extractable reserves of each of these fields are 1.5 trillion cubic metres of gas, which is 3 trillion in total. We agreed on supplies for 30 years but, in fact, there is enough gas for 50 years. We will also be able to improve the provision of gas supply in Russia, of course.” (http://eng.kremlin.ru/news/7230)

Cum, Putin a vândut gaz Chinei de 400 mld dolari? Are rezerve de 3 trilioane de metri cubi pentru China pentru o perioadă de 50 ani? Cum, dacă nu mai cumpără Germania gaz, nu rămâne Putin cu el în brațe? Îl vinde Chinei? Aoleu, dar pe China cine o apără de Rusia? Păi cum, lăsăm China așa, la cheremul Rusiei? Salvăm Germania, dar ce facem cu China? Sau impunem sancțiuni și Chinei, ca să o apărăm de gazul rusesc și le vindem gaz lichefiat american cu 30% mai scump decât gazul rusesc? Asta-i, dom’le, am găsit soluția! Să vezi cum or să fugă chinezii să cumpere gaz de la Trump! Cam un miliard de chinezi, fiecare cu bricheta lui cu gaz! Se fac niște bănuți la Trezorerie! Și uite-așa, cu sancțiuni impuse Rusiei și Chinei, gazul american o să ajungă, cu Patriot cu tot, până la Deveselu-Caracal, să aibă și fetele alea livrate de Dincă cu ce se încălzi la iarnă.

În timp ce Iohannis se căciulea la Washington, Putin călătorea în ţara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, în prezent, Finlanda. Se întâlnea cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și explica, în conferinţa de presă, sub privirile aprobatoare ale acestuia:

We thank Finland for its pragmatic approach to a major international European project, Nord Stream 2. I can inform you that construction of the pipeline in the Finnish section, in the Finnish exclusive economic zone, was completed today.” (http://en.kremlin.ru/events/president/news/61349).

Vladimir Putin și Sauli Niinistö

Duda și Iohannis, doi președinţi, două destine

Speriați nevoie mare de cuplul de vis Trump-Iohannis, cei doi președinţi europeni anunțau că Nord Stream 2 merge înainte, fiind gata în zona economică exclusivă finlandeză. Europa, reprezentată mai ales de Germania, este, astfel, suficient de oligofrenă să nu înțeleagă înțelepciunea și caracterul dezinteresat al demersului american de a salva bătrânul continent de gazele rusești! Până aici, totul OK! Am scris în acest text și repet: respect politica fiecărui stat de a-și promova interesele naționale de securitate și de a-și achiziționa materiile strategice de unde vrea. Numai că, “puţin” bizar, Polonia e supărată că va fi ocolită de gazul rusesc (care va curge spre germani prin Nord Stream 2), pentru tranzitul căruia ar fi colectat ceva bănuți, cam tot miliarde de dolari. Păi, ori vrem să treacă gazul pe la noi spre Europa, ori e rău ca Europa să cumpere gaz rusesc, că uite, crește dependența de Rusia. Unde mai pui că și Polonia ia cam 10 miliarde de metri cubi, gaz rusesc, pe an! Păi, e frumos? Clar, nu! Gata cu prosteala! De-acum, Polonia să cumpere gaz doar de la americani, cu 30% mai scump, că tot plănuiește Trump să mutele bazele americane permanente din Germania în Polonia, pe cheltuiala polonezilor! Lucru cerut chiar de polonezi! Se înființează Fort Trump în Polonia! Bravo, tati! Exact cum a zis Trump, care apără Polonia de ruși la greu, mai ales după ce o să cumpere Groenlanda de la danezi. (https://people.com/politics/donald-trump-calls-danish-prime-minister-nasty/).

Până aici, toate bune! Iohannis n-are decât să apere România de ruși cu gazul din Marea Neagra, ăla pe care îl vrea Exxon cam tot, că, la proști, dacă le trebuie propriul lor gaz, mai bine să cumpere din America, tati, în niciun caz de la ruși. Numai că apare o mică problemă de înţelegere a marii politici americane faţă de o ţară ca România lui Iohannis. În plin scandal cu privire la sancţiunile americane împotriva Germaniei, pentru achiziţiile de gaz rusesc prin Nord Stream 2, Trump stă alături de președintele polonez Duda, în faţa jurnaliștilor, pe 12 iunie 2019, unde este întrebat de sancţiunile cu pricina. Răspunsul este aiuritor:

“Q    Mr. President, will you use sanctions to block Nord Stream II — the pipeline from Germany to Russia?  From Russia to —

PRESIDENT TRUMP:  Well, we’re looking at it.  Look, people have a right to do what they want to do.  I think it’s a — you know, something that I’ve been looking at and I’m thinking about.  And I’m the one that brought up the pipeline problem where you have Russia giving a tremendous percentage of energy.  You know this gas is going into Germany.  I say, “How can you do that?”  So, we’re protecting Germany from Russia.  And Russia is getting billions and billions of dollars of money from Germany.  I’m the one that brought up the problem.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-republic-poland-bilateral-meeting-2/).

Poftim? Întrebat dacă instituie sancțiuni Germaniei pentru Nord Stream 2 și pentru achiziții de gaz rusesc, Trump spune: “Păi, o să vedem. Știi, oamenii au dreptul să facă ce vor. Cred că, știi, o să analizez asta, o să mă gândesc la asta“!!! Cum, după ce a trâmbițat spre toate orizonturile că va sancționa Germania, după ce Congresul a început proceduri pentru adoptarea unei legi în acest sens, Trump zice că “oamenii au dreptul să facă ce vor”? De ce nu a spus Trump ce a zis de o mie de ori, până în acel moment, și de o mie de ori după, adică “sancțiuni, sancțiuni, sancțiuni”? De ce a îndulcit tonul? Simplu! Pentru că primise întrebarea cu președintele polonez Duda lângă el. Și așa, precipitat și voluntarist cum e, Trump a înţeles că asemenea amenințări la adresa Germaniei, ţară UE, cea mai importantă contribuitoare la bugetul comunitar, cu președintele unei ţări membre UE lângă el, ar fi pus pe acel președinte într-o poziție extrem de delicată faţă de Germania și Uniunea Europeană. Așa că intempestivul și gafeur-ul președinte american a lăsat tonul agresiv la adresa Germaniei mai moale! Pentru că îl respectă pe președintele Poloniei, pentru că îl prețuiește pe el și poporul polonez și pentru că nu a vrut să-i creeze prejudicii majore printr-o șarjă la adresa Germaniei, cu el de faţă. Știţi cum s-a comportat cu Iohannis? Am scris mai sus! Hai, să mai vedem o dată:

În declarația comună americano-română: “Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia”. (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/declaratia-comuna-a-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-a-presedintelui-statelor-unite-ale-americii-domnul-donald-j-trump).

We underscore our opposition to Nord Stream 2 and other projects that make our Allies and partners dependent on energy from Russia”. (https://www.presidency.ro/en/media/press-releases/joint-statement-from-president-of-the-united-states-donald-j-trump-and-president-of-romania-klaus-iohannis).

Documentul american de poziție, în contextul vizitei lui Iohannis la Washington: “Romania opposed Nord Stream II and other pipeline projects that increase Europe’s dependence on Russia.” (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/president-donald-j-trump-celebrating-strong-partnership-romania/).

Adică, “România s-a opus Nord Stream II” și “tuturor proiectelor care sporesc dependența Europei de Rusia”.

Trump n-a avut absolut nicio jenă să-l afunde adânc pe Iohannis în relaţia cu Germania. Sigur, Securiștii proști care gestionează politica externă românească or să spună: “care-i problema, noi ne-am opus mereu Nord Stream 2, se știe asta, n-am pierdut nimic”. Da, copii, v-aţi opus, că atât vă duce capul, dar, în felul ăsta, v-aţi opus unui proiect vital pentru interesele strategice ale Germaniei și ale majorității țărilor UE! Nicio problemă că atât aţi putut voi! Dar, Germania este atacată de America, iar acum, ca să puneți capac, aţi întărit acest atac, în chiar capitala Americii, prin participarea la el, împotriva celui mai important partener comunitar și comercial al vostru, ăla care vă dă bani din fonduri structurale! Niciun Securist prost din ţărișoară nu și-a pus banala întrebare: “Dar, de vreme ce Polonia are mult mai mult de suferit decât România, ca urmare a construirii Nord Stream 2 și s-a opus acestui proiect mai abitir decât noi, de ce nu s-a aruncat Trump să tune și să fulgere împotriva conductei buclucașe cu Duda de faţă? De ce nu s-a zbârlit și Duda la biata conductă?” Poate pentru că nici Trump, nici Duda nu sunt proști?

Mai ţineţi minte cum s-a comportat Iohannis cu el însuși în această problemă, pe 20 august 2019, în buricul capitalei americane? Luaţi de aici, fără comentarii:

Jurnalist: Și aș mai avea o întrebare. În Declarația Comună pe care ați adoptat-o se vorbește pe un ton critic despre Nordstream 2. Nu vă temeți că, pe plan european, s-ar putea să fie unele țări care fie nemulțumite de această atitudine a României?

Președintele României, domnul Klaus IohannisNu, nu ne temem. România a avut un ton critic din capul locului la adresa Nordstream 2 și am rămas consecvent poziției inițiale.” (https://www.presidency.ro/ro/media/declaratii-de-presa/declaratia-de-presa-sustinuta-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-la-finalul-vizitei-la-washington-d-c-statele-unite-ale-americii).

Până și Băsescu, prietenul de bază (autobază) al americanilor și dușmanul de moarte al Rusiei, s-a crucit de semeția și “inteligenţa” lui Iohannis (https://www.ziuanews.ro/revista-presei/traian-basescu-a-facut-o-analiza-devastatoare-pentru-klaus-iohannis-pe-puncte-despre-declara-ia-semnata-cu-donald-trump-1244125) (https://www.stiripesurse.ro/basescu-despre-iohannis-in-sua-documentul-convenit-un-to-do-list-pentru-a-a-ceva-nu-ma-duceam_1377408.html).

Emmanuel, te apărăm noi!

Și uite așa, tot apărând Europa de ruși și de ea însăși și nevizitând Rusia și neîntâlnindu-ne cu nimeni de pe acolo și neprimind niciun rus pe la noi, că, de, Moscova e supusă sancțiunilor UE, am ajuns cu Emmanuel Macron tocmai la Sankt Petersburg, pe 27 mai 2018, unde a participat la o masă rotundă cu Putin, care i-a spus languros:

Emmanuel vient de dire que l’Europe et les Etats-Unis ont des engagements communs notamment en matière de sécurité mais il ne faut pas avoir peur là-dessus, nous allons vous aider, nous allons assurer la sécurité… ” (https://lanouvelletribune.info/2018/05/poutine-rassure-macron-emmanuel-il-ne-faut-pas-avoir-peur-video/).

Adică:

Emmanuel tocmai a zis că Europa și SUA au angajamente comune, mai ales în ceea ce privește securitatea, dar nu trebuie să-ţi fie frică referitor la securitate, vă ajutăm noi, vă asigurăm noi securitatea”!!!

https://www.youtube.com/watch?v=mXZJiT6SgLM

Material video-Emmanuel, nu-ţi fie frică, te apărăm noi-între minutele 0:53 și 1:11 <<https://www.youtube.com/watch?v=mXZJiT6SgLM>>

Toată lumea a izbucnit în râs, inclusiv Macron, care este om de lume și gustă umorul dulceag acrișor al lui Putin!

Nu mă aștept ca Iohannis să râdă altfel decât în poză! Că, oricum, în SUA, s-a comportat ca în reclama pentru Sun Herald de mai jos. Iar voi sunt sigur că sunteţi mândri de el și de Securitatea care vă conduce și vă apără de ruși! Cam așa: <<https://www.youtube.com/watch?v=keo7lKn0xdc>>

474 thoughts on “Iohannis în SUA. Securiști și Diplomaţi. Reţeta Vizitelor Istorice.

  1. Buna emisiune ! Mai tare si decit aia cu “ravasitul oilor” !

    Slogan nou: “Evită panica, fa-ti treaba, totul va fi bine !”. :)))))))

    Apropo de masurile care trebuiau luate (si la noi si peste tot),
    consatenii din Asia au fost destepti, s-au orientat pentru ca la
    ei asa-i traditia de decenii: masca pe mufarina si mare atentie
    la reguli; in plus, pe la ei au aparut de-a lungul vremii tot
    felul de virusuri, oricine poate sa caute pe internet ハンタウイルス ).
    Urmatorul documentar (se mai poate urmari pina pe 9 aprilie),
    arata in detaliu ceva ce stiam cu totii deja si anume despre
    stranutat si “vorbitul cu precipitatii” (00h:28m58s, EN/JP):
    https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/5001289/

    Documentarul de mai sus vine ca o manusa, apropo de sfaturile
    alea precum “masca nu prea te fereste”.
    Ce sa vezi, “in zilele noastre”, masca+shield-ul cam intra
    la capitolul “bune practici”:
    https://www.dezeen.com/2020/03/27/3d-printed-face-shields-coronavirus-covid-19-masks-nagami-design/

    Eu sint persoana fizica, nu am treaba cu medicina si cu toate
    astea, pentru ca sint cu urechile ciulite in toate partile, am
    aflat inca de la inceput (luna ianuarie) despre “mititel”, pe
    care nu l-am desconsiderat, zicindu-mi “bai nene, are potential,
    it’s happening !”. Au si filmele SF partea lor buna…

    Unul dintre primele articole:
    https://www.firstpost.com/health/mystery-pneumonia-virus-from-china-spreads-to-hong-kong-are-we-prepared-for-a-new-epidemic-7867491.html
    Apoi:
    https://www.firstpost.com/health/who-gets-set-to-take-on-the-mystery-virus-from-china-stop-it-from-going-global-7909381.html
    La doua zile dupa:
    https://www.firstpost.com/health/the-new-coronavirus-spreads-to-japan-thailand-causes-another-death-in-china-7921111.html

    Bun, daca je, un profan, care am aflat atit de repede, din
    citeva surse despre asa ceva, neavind la dispozitie un aparat
    de informatii, zicind in secunda 2 “- Varule, achizitii de
    scanere termice pentru aeroporturi si punctele de trecere
    terestra a frontierei, achizitionat masti in draci !”, aia
    “de pe planeta Marte”, ce-au pazit ?! Cind incepusera ei
    oare sa demareze procedurile pentru licitatii ?!

    Solutii heirupiste si ascunsul rahatului sub pres precum pisica
    poate oricine. Nu este kosher sa tii ascunse publicului informatii
    vitale de interes public. Datorita publicului (cetatenilor) este
    politicianul “in fruntea bucatelor”.

    De ce noi, ca tara, trebuie sa exportam mereu materie prima,
    sau produse finite foarte folositoare, animale vii sau griu,
    cind avem noi nevoie de aceastea la noi in tara ?!
    De ce trebuie sa platim in draci pentru mincare, ducind
    in sapa de lemn (micul) producator(ul) agricol roman ?!
    Si asta in general, de ani de zile, nu doar acum.

    Referitor la importatul anumitor chestii de suprafata care dau
    bine (pentru politicieni poate), paregzamplu din US of A, in
    dauna lucururilor de profunzime, care sint ignorate – este vital,
    pentru sanatatea noastra morala, ca natie, ca ele sa fie aratate.
    Cu o geaca din “Top Gun” si-o emblema “sa fie acolo” nu faci mare
    lucru pentru tara ta, altele-s lucrurile cu adevarat importante.
    Daca ocrotesti bancile (straine) in detrimentul clientilor
    (conationali de-ai tai) care nu mai au cu ce-si plati ratele,
    pentru ca nu mai e de munca, se numeste ca ti-ai dat singur
    cu tesla-n gisca cu ouale de aur…

    Aratatul cu degetul catre medici este similar cu gestul cu care
    compatriotii nostrii (coplesiti de saracie si de mizeria din
    tarisoara au tot plecat de 30 de ani de aici pentru un trai mai bun,
    renuntind la “belsugul” autohton) au fost aratati de acelasi gen de
    indivizi care “au stiut sa se descurce”, fiind un gest foarte low.
    Intotdeauna a fost asa. Manipulare, dezinformare, invrajbirea unor
    categorii sociale impotriva altora; din 1990 pina in 2020 asistam
    la acelasi lucru. Este scuza facila a unor smecheri de 2lei50
    pentru ca fraierii “sa mai bage botul” inca o data.
    Asa e: “romanismul costa scump”.

    In fiecare zi am citit stiri despre 2019-nCoV; pe 29 februarie
    https://www.worldometers.info/coronavirus/feb-2020-news-updates-covid19/
    a murit prima persoana pe pamint american:
    https://apnews.com/f175d89567a26d59cab27725c9e8a0d7
    Isi aduce aminte cineva despre conferinta de presa de atunci
    si mai ales despre ce-a glasuit Trump ? (am vazut-o live atunci):
    https://www.youtube.com/watch?v=t-gzon4Elqg&t=0h28m22s

    Mereu retorica, bat-o vina…
    https://www.france24.com/en/20200320-from-hoax-to-pandemic-trump-s-shifting-rhetoric-on-coronavirus

    Si politicienii, dar si cetatenii sint de vina cind nu iau in serios
    astfel de lucruri (vezi de ex. “distantarea sociala” post-factum):
    https://www.youtube.com/watch?v=Of6o4AhLRuk

    Vom trai vremuri interesante, asa ca: 万歳 !

  2. domnule stan am urmarit emisiunea de aseară. ce pot spune, că sunteți un om citit, că puteati fi folositor societatii, dar ce concluzie se desprinde din tot ce am văzut in emisiunea tuca show, e ca nu puteti face nimic, asa că ori stiu ori nu stiu din informarile dumneavoastra e tot una.
    deci daca mie nu imi spuneti ce va fi dupa data de 15 aprilie cand se va ridica starea de urgenta sau nu, atunci toata priceperea pe care o aveti, degeaba, cui foloseste?
    bine, imi veti raspunde, sau nu, ca nu ati fost ales pentru solutii, vedeti bine ca nici eu si nici cei care va lauda aici ca bine ziceti ce ziceti, deci concluzia e ca la ce bună atata informare daca nu vă implicati direct spre rezolvare?

    • Domnul Jean, mulțumesc pentru aprecieri! Referitor la implicare, asta sună cam așa: “Băi, frate, de ce să suni la poliție, să le povestești că ai găsit un cadavru în parc? Mai bine, pune mână și găsește criminalul!” Domnul Jean, dacă sunteţi adeptul acestei teorii, nu vă compătimesc. Dimpotrivă! Admir, întotdeauna, exuberanța și nesăbuința pozitivă a tinereții. Nu știu ce vârsta aveţi, dar, cu certitudine, aveţi un suflet tânăr!

      În ce mă privește, eu o să dau telefon la poliție. Fie și pentru simplul motiv că nu mai fac muncă voluntară, pentru România, după comunism. Și nici nu mai am genunchii de altă dată, să fug după infractori prin parc! Poporul român și-a ales conducătorii. Are cine să-l rezolve. Iar poliția cu asta se ocupă. E “treaba” ei, ca să citez un clasic, luptător cu ciuma roșie!

      În altă ordine de idei, credeţi că e bine să luați o bătrânică de mână, s-o treceți strada, dacă ea nu vrea? Sper că nu! Eu și așa mi-am depășit norma! Nu numai că am sunat la poliție, dar v-am spus și dumneavoastră despre mortul ăla. De aici, încolo, acum, că știţi și dumneavoastră, povestea ţine de alt departament, undeva, câteva etaje deasupra poliției. Apropo, știţi ce bani iau băieţii ăia, acolo, la departamentul ăla, ca să se ocupe de mort? Aţi fi uluit dacă aţi afla! Mai ales că mortul e opera lor de artă! Cheers!

      • domnule stan asteptam raspunsul dumneavoastra, dar nu e conludent. da, sunt un tanar in jurul varstei unde exuberanta se intalneste cu nesabuinta pozitiva a tineretii, acum las juriul sa aprecieze, totusi revenind la exemplul dat cu cadavrul din parc, nu potriveste cu intrebarea pusa de mine ce face referire la ce va fi dupa 15 aprilie. vedeti dumneavoastra, si copii se fac cu organul dar fara elementul ajutator, nu merge. spuneti mai sus ca poporul si-a ales conducatorii, da, dar imi aduc aminte ca ati spus stampila exact pe locul care trebuia evitat, deci domnule stan, acum ce sa vezi, dam cu piatra in apa si ne miram ca face cercuri? nuuu, e rusinos sa ne miram ca apa ne intra in gura. vorbiti apoi ca badea de la a3 cu exemplul batranicii si trecutul strazii, bine, va inteleg, poate ati ramas in relatii bune cu el, cu restul nu cred. restul fiind gadea. deci, in aceste momente in plin covid nu vad adecvata comparatia cu batranica chiar daca ati avea manusi, nu merge, si stiti bine de ce. pentru ca batranica nu mai doreste sa fie ajutata sa treaca strada, nu mai are incredere in nimeni. multumesc totusi de raspuns domnule stan si pentru timpul acordat, observ ca nu aveti un raspuns si pentru mine ca tanar nesabuit, pozitiv cum spuneati, la ce va fi, iar asta cum a fost o stiu si eu chiar daca nu ma compatimiti, ba din contra , admirati. vad invidie pe salariile celor de deasupra politiei, la servicii ne referim desigur, dar asta e alt subiect. poate il abordati la un alt tuca show.

  3. L-au ridicat în slăvi ,i-au spus că destinul lui este scris de dumnezeu,l-au făcut general ,l-au “spălat” ,l-au “periat” ,l-au îmbrăcat în haine de gentalmen ,l-au parfumat şi…l-au livrat publicului!

    Acum când lumea este debusolată şi nu se ştie încotro navigăm ,îl avem pe întâiul diriginete care face declaraţii sub cinci minute şi ne repetă să avem unghiile curate!

    În ape tulburi întâiul diriginte ne urează multă sănătate şi ne repetă respectarea regulilor impuse de astfel de situaţie ca şi cum sub comanda lui s-ar afla numai (retarzi).

  4. Domnule Valentin Stan,

    Vom avea postarea mult asteptata (de emisiune cu Marius Tuca, nu cred ca se mai pune problema) in timpul pandemiei sau dupa pandemie?

    Sanatate,
    Dana

        • Buna emisiune: astia care cica ne scapa de “ciuma rosie” si care se mai gindeau la anticipate in timp ce noi deja aveam cazuri si in tara, intrebau la Coana Europa daca e kosher cu dezlegarea la bani…

          De necrezut cum stateau oamenii aia ingramaditi unii intr-altii pe aeroport ca sa faca screening-ul.

          Am si eu o dilema existentiala… Domnu’ Tuca ce-a patit la mineca stinga ? :)))

        • Multumesc ca ati postat linkurile aici.
          Halucinant cum nimeni din media nu discuta despre incompetenta conducatorilor de a-si exercita propriile drepturi.

          Doua intrebari as avea:
          1. De ce acesti conducatori nu sunt informati/sau sunt prost sfatuiti despre asta?
          2. Noi stam cu mana intinsa, dar Italia a avut aceeasi incapacitate ca noi?

      • Am urmarit cu mare interes emisiunea. Cateva dintre semnele de intrebare sau de mirare ridicate acolo m-au macinat si pe mine. Eu m-am impacat cu dialogul interior avut.

        Cifrele despre mortalitatea noului coronavirus sunt pe buna dreptate contestate in valoare numerica, pe motiv ca numitorul fractiei, cazurile infectate, nu ar include pe cei cu efecte foarte usoare sau asimptomatici (dar cu potential de raspandire). Insa, si cifrele despre gripa (flu, influenza) sunt lovite de aceeasi problema. Si gripa poate avea forme atat de usoare incat trece “doar cu un ceai” fara informarea medicului sau medicamentatie specifica. Iata cat de mult pot varia cifrele in cazul gripei:
        “Why is the 3% to 11% estimate different from the previously cited 5% to 20% range?

        The commonly cited 5% to 20% estimate was based on a study that examined both symptomatic and asymptomatic influenza illness, which means it also looked at people who may have had the flu but never knew it because they didn’t have any symptoms. The 3% to 11% range is an estimate of the proportion of people who have symptomatic flu illness.”
        https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm

        Deci, din nefericire pentru factorii politici decidenti pe planeta, datele de intrare din partea cercetatorilor sunt atat de salbatic variabile (fie 3%, fie 20%) incat strategiile de management ajung de fapt sa fie oarecum arbitrare si orientate politic. Politizarea coronavirusului? Da, iata cum.

        A fost atins in emisiune esecul Vestului in tratarea cazului si succesul unui regim autoritar. Iata aceasta tema tratata si aici, pe placul meu. Sunt explicate si metodele autoritare de stanga (China), dar si cele autoritare de dreapta (Singapore).
        https://www.cotidianul.ro/cernobilul-chinei-sau-al-vestului-liberal/

        Cum este strategia de aparare contra coronavirusului politizata, in absenta unui tratament?
        Primul ministru al Olandei Rutte, premierul britanic Johnson, s.a. au vorbit de o optiune a imunizarii de grup. Insa toata lumea stie ca aceasta se obtine prin vaccin. Cum o poti obtine fara vaccin? O spune Rutte: “imbolnavire controlata”… (a se citi transcrierea adresei catre natiune)
        https://nltimes.nl/2020/03/16/coronavirus-full-text-prime-minister-ruttes-national-address-english

        Da, o atitudine de dreapta in rezolvarea problemei coronavirusului, cu datele problemei cunoscute si asa incerte cum sunt, presupune izolarea si protejarea categoriilor vulnerabile si lasarea restului populatiei sa se imbolnaveasca si astfel sa se obtina “imunitatea de grup”. Iata insa ce probleme ridica aceasta abordare de dreapta pentru factorul politic. Cate resurse iti sunt necesare sa inchizi in casa pe categoriile vulnerabile cateva luni si sa poti furniza serviciile de care au acesti oameni nevoie la usa? Si la noi au existat mesaje din partea ministerului de interne catre diaspora “nu va vizitati parintii”. Cum ar insemna in societatile vestice (dar si la noi), destul de imbatranite, ca 30% din populatie sa fie izolata in casa iar restul de 70% sa fie libera in societate, dar sa aiba interdictia de a o vizita si servi pe cea izolata? Pentru ca este foarte greu sa ii instruiesti pe cei “liberi dar posibil infectati” despre cum sa se spele si sa se dezinfecteze inainte de a intra in casa unui “vulnerabil izolat” ca sa ii aduca provizii si sa ii repare ceva prin casa. Cum procedezi cu nepotii? Le spui “pana nu faci coviruselul, si produci anticorpi, nu putem sa mergem la buni”. Atunci cine le va furniza cele necesare celor izolati? Pai o armata intreaga de voluntari, bine antrenati (care umbla liber si chiar infectati, purtatori de virus), dar care stie sa puna doua perechi de manusi, costum de protectie, masca. Vin, livreaza lucrurile, fac eventual si niste mancare, si pleaca. Sau, in orase, facem o linie de autobuze exclusiv pentru “izolati”, in care nu urca vreun “infectat”, care ii transporta la niste magazine speciale pentru “izolati”. Acestea sunt cateva din consecintele periculoase ale doctrinei de dreapta pentru apararea contra coronavirus. Imi par probleme fara raspuns.

        Si mai avem doctrina de stanga, cea la care, aparent, recurg cam toate statele vazute in fata dificultatilor practice de aplicare a doctrinei de dreapta. Se apeleaza la celula de baza a societatii, familia, si ii izoleaza pe toti cei care locuiesc la un domiciliu impreuna. Unul singur iese afara si rezolva problemele celorlalti, avand si responsabilitatea protocolului dezinfectiei la intoarcere. Si pentru ca sunt familii, chiar multe, care au membri vulnerabili in interiorul lor, atunci inchizi orase, piata de munca, etc. De ce? Pentru ca prezenta unui individ intr-o colectivitate profesionala il expune la virus pe care il poate duce inapoi in familia in care exista membri vulnerabili. Costul politic al izolarii acestor membri de restul familiei pana la atingerea imunitatii de grup, dupa multe, multe luni (dupa cum ne avertizeaza Rutte) nu a fost asumat de niciun politician.
        Iar impactul economic va fi, ca intotdeauna la stanga, suportat de stat.

  5. Isterie cu iz de apocalipsă!
    Conspiraţii și conpiraţioniști ,alarmiști și zvoneri.

    Un virus este mult mai puternic decât evenimentul începutul deceniului :Ieșirea Uk din UE.Discută cineva despre subiectul ăsta ?

    Câte apocalipse au fost răspândite de-a lungul istoriei de conspiraționiști,alarmiști și zvoneri?Multe! Câte s-au împlinit ?Niciuna!

    Și totuși nimeni nu discută de ieșirea Marii Britanii din UE,bănuiesc că nu este profitabil.

    • Sa moara zeci de milioane daca guvernele nu ar fi apelat la controlul miscarii populatiei nu este nicio apocalipsa. Ca doar nu vorbim nici macar de decimarea populatiei. Dar este o catastrofa cu efecte imediate, pe termen foarte scurt.
      Prin comparatie cu razboiul comercial SUA-China, cu razboiul pretului petrolului care doar intr-o saptamana a evaporat 200 miliarde de dolari capitalizare din domeniul energiei plus 120 de miliarde in bancile care le-au creditat, cu coronavirusul care duce la opriri complete de linii de productie timp de mai multe saptamani si care soc va fi probabil factorul declansator al recesiunii mult profetita de lumea economica pentru 2020 …… Ce mai conteaza Brexit cu a sa “nota de plata de divort” estimata la 30-40 miliarde? O picatura.

      • Stimabile interlocutor,

        Vă mulţumesc pt msj dvs ,vă înţeleg atitudinea dvs din msj postat ,totuşi aveţi vre-o soluţie concretă pentru “factorul declansator al recesiunii mult profetita de lumea economica pentru 2020” sau şi dvs sunteţi un personaj care propagă alarme?

        Domnule interlocutor,un om trăişte în societate şi între oameni,problemele societăţii şi ale oamenilor nu le poate rezolva un om.

        Să aveţi un început de săptămână productiv.

        • Da, iata cum propag o alarma a JPMorgan preluata de Washington Post:
          “”The lamps are going out all across the economy,” JPMorgan Chase said in a report that forecasts a massive, 14 percent decline in gross domestic product in the second quarter.”
          Deci crestere economica anualizata de -4% in Q1, urmata de una de -14% in Q2. Ce inseamna numerele acestea? Cand Ucraina a trecut prin varful razboiului din Donbass, consecintele au fost ca PIB a scazut doi ani cu 6%, respectiv 12%. Deci America ar putea suferi 6 luni un impact ca si cum ar fi intr-un razboi real.

          Solutie concreta pentru factorul declansator? Adica rezolvarea coronavirusului? Nu cred ca este locul pentru asa ceva. Igiena lumii este totusi deficitara. Imi aduc aminte din calatoriile mele in SUA unde toaletele restaurantelor de acolo te faceau sa te intrebi daca nu cumva tu esti mai curat decat ele, chiar nespalat pe maini. Iar asta costa vieti. Coreea de Sud a lucrat mult pe directia asta.

          Poate o solutie concreta pentru recesiunea deja in plina desfasurare? Sunt trilioane, chiar multe, puse la dispozitie de organizatii: FED, ECB, FMI, pe langa alte guverne nationale.
          Problema insa o reprezinta nemernicia bancherilor centrali care au pompat deja trilioane fara sa interzica companiilor sa ia acesti bani ieftini, cu dobanda subventionata de stat/public, si sa ii foloseasca pe piata de capital pentru a-si rascumpara actiunile. Acesti nemernici au umflat pietele de capital care acum se dezumfla cu violenta, sporind dezordinea mondiala. Iar aceste companii, precum Boeing, vin acum sa cerseasca un bailout guvernului american dupa ce a cheltuit peste 40 de miliarde rascumparandu-si actiunile spre satisfactia Wall Street.
          https://www.ccn.com/boeing-extorts-washington-for-bailout-but-equity-holders-should-be-diluted-first/

  6. Declaratie de Razboi
    Rusia contra Industria de Fracturare Hidraulica din SUA

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-07/putin-dumps-mbs-to-start-a-war-on-america-s-shale-oil-industry

    Implicatiile vor fi zguduitoare. Dincolo de un pret mic la pompa care poate bucura pe unii soferi, sa ne gandim ca taxele pe care industria extractiva si prelucratoare le vireaza la bugetul romanesc si asa peticit si vai de el, se vor reduce, poate drastic. Este suficient sa ne uitam la profitul Exxon, in scadere masiva.

    Un nou Stalingrad? Rusii in contra-ofensiva? Asta trebuie sa dea de gandit multora.

  7. Din categoria : ”Bătălia de la Aachen II în plaiul românesc”

    Văd mult deranj în presă pentru mulți, faptul că Ciolacu avansează numele Pricopie pentru funcția de Prim Ministru.

    Ba că are grad de cavaler în ”Serviciul Credincios” , ba că e al serviciilor, ba că era ministru în guvernul Ponta și l-a apărat pe acesta în chestiunea ”plagiatul”. OK, tot ce se spune așa o fi, DAR în colonii cine credeți dvs că ajunge să conducă, Sfântul Duh Cuceritorul, Ileana Cosânzeana și cei 7 Pitici, hai să fim serioși, esențial a fost faptul că Ponta alături de UDMR care și-a luat lecția cu dreapta, au reușit împreună cu PSD să scape țara de răul cel mai mare.

    Apoii…de ce nu ar fi bun un om al serviciilor?

    Putin nu a fost kghebist? Și vedem bine că occidentul face sluj în fața lui, iar Rusia redevine o mare putere militară, economic stă chiar bine.

    Chiar se impune o mână forte în plaiul românesc.

  8. Bun venit în România ! Auf wiedersehen Rumänien !

    Cică cetăţeanul turmentat de diferite sentimente patriotarde se simte atins în amorul propiu când alţii îl arată cu degetul ,reversul niciodată nu este de acceptat.

    Timpul a încremenit în România ,epoca istorică care se derulează încontinuu, dictatura ipocriziei ,şef de gintă?Contează?Individul care conduce ginta orcum are alte interese total opuse gintei supuse.

    Bun venit în timpul viitor când ipocrizia o să fie ridicată la rang de artă iar dacă vrei să supravieţuieşti într-o gintă şi să nu îţi ridici patriotarzi în cârcă ,învaţă -ipocrizie de la şeful gintei.

    Un patriotard lovit în amorul propiu întotdeauna se victimizează şi uşor uşor devine agresiv spre violent.

    Mici ,bere ,seminţe ,manele ,cancanuri,trei tipuri de idoli

    Idolul artistic -cu implicaţii politice
    Idolul religios -cu implicaţii politice
    Idolul media-cu implicaţii politice
    Marele boss idol (aceea persoană care deţine puterea şi nu e bine să spui ori să râzi de el ,deoarce ,cetăţeanul turmentat de sentimente patriotarde vede în idolul suprem tot ce este mai bun pentru următorii ani.

    Auf wiedersehen Rumänien !

  9. O placere, ca de fiecare data.

    Analistul politic Valentin Stan a discutat cu moderatorul Marius Tucă despre alegerile din acest an, situaţia premierului Ludovic Orban, pe care Klaus Iohannis îl doreşte înlăturat.
    Part 1:
    https://www.youtube.com/watch?v=k5Yu3FuxH-8

    Analistul politic Valentin Stan a discutat cu moderatorul Marius Tucă despre BREXIT dar și despre câți bani da țara noastră pe arme.
    Part 2:
    https://www.youtube.com/watch?v=Hp_Wf5DH2MI&t=581s

    • Domnule Călin,

      Vă mulţumesc pt link.

      Magistral finalul onorabilului invitat ,l-as “traduce” aşa cum îl înţeleg eu :Omule până-n 40+ ,dacă te uiţi în jurul tău vezi (bişniţari care se pretind oameni de afaceri ,dame de companie care se pretind dive,indivizi şi individe isterice pe ecran ,interlopi care se pretind gărzi de corp, “formatori de opinie” care te “învaţă ” ce să gândeşti şi cum să gândeşti, diferite centre de putere care te ademenesc pentu a fii alături de ei iar în final adică după mulţi ani te alegi cu multă amărăciune şi sărăciei iar cei care au profitat de tine sunt bine mersi bogaţi şi fericiţi ori în unele cazuri doar bogaţi şi prin puşcării ori aiurea căutând să scape de puşcărie.

      Unii se îmbogăţesc pt bune iar restul rămân cu speranţe de mai bine.Un îmbogăţit de conjuctură poate umili un sărac ,un sărac niciodată nu poate umili un bogat.

      Idolii puterii nu dau doi bani pe săraci.

      Excelentă emisiune ,magistral final.

  10. Început de an ,sfârşit de impeachement? Sfârşit de două decenii marcate de conflicte regionale şi crize de tot felul atât globale cât şi regionale.

    Acest început de deceniu se preconizează conflictual?Începutul de deceniu nu arată prea roz.

  11. Și acum câteva cuvinte despre faptul că Iranul a ridicat STEAGUL ROȘU, simbolul unei bătălii pe viață și pe moarte!

    https://www.researchsnipers.com/iran-raises-red-flag-over-masjid-e-jamkaraan-in-revenge-for-soleimani/

    Trump nu are țină Iranul, China, tovarăși. Și spun tovarăși pentru că mă adresez oamenilor de rând nu magnaților, ei trăiesc în lumea lor și nu-i poți contrazice, nici nu are rost.

    Motivul principal : vine 2021, anul în care se renegociază drepturile speciale de tragere, DST-urile la FMI, iar China deja şi-a anunţat intenţia de a introduce în coşul de referinţă resursele naturale ca modalitate de raportare non-monetară, decizie care va fi susţinută de multe din cele 189 de ţări prezente la întrunire.

    Cine ar urma să beneficieze după renegociere?
    – ţările cu resurse naturale printre care China şi Rusia
    – ţările cu economie producătoare UE şi China.
    Cine pierde: SUA.

    Momentan coşul arată aşa:
    – USD – 41%
    – EUR – 30%
    – Youanul chinezesc – 10%
    – Yenul japonez – 8%
    – Lira sterlină – 8%

    Supremaţia actuală a dolarului este posibilă numai prin raportarea lui la petrol, resursă tranzacţionabilă exclusiv în dolari şi doar prin dominaţie militară SUA poate menţine dolarul în frunte.
    Irakul a vrut să tranzacţioneze petrolul în Euro şi a fost cucerit, Libia a vrut să tranzacţioneze în aur brut şi a fost destabilizată, Venezuela şi Iranul vor să vândă în crypto respectiv youani şi au devenit ţintele americanilor.

    Pică dolarul pică economia SUA.
    UE şi Rusia fac afaceri? Pică dolarul.
    China continuă tranzitul de mărfuri nestingherită prin apele Coreei de Nord sau prin apele iraniene? Pică dolarul.
    Iranul continuă să facă afaceri cu China? Pică dolarul.
    UE îşi face armată proprie? Pică supremaţia armatei americane, implicit pică dolarul.

    Americanii au două opţiuni: ori acceptă că dominaţia a luat sfârşit şi se retrag la matcă ori se vor bate pe toate fronturile cu restul lumii, inclusiv pe cel militar.

    Înainte de întrunirea FMI din 2016 am avut lovitura de stat din Ucraina, inflaţia artificială din Venezuela, conflictul sirian şi peste 600 de incursiuni armate americane în Africa, zonă de interes strategic pentru China.

    WW3? Nu!

    That all friends

  12. Domnul Stan, ați menționat posibilitatea/probabilitatea ca Scoția să devină independentă în viitor ca urmare a deciziei majorității engleze a Regatului Unit de a părăsi UE, acest eveniment având să fie urmat de independența Cataluniei.

    Așteptați apariția unor asemenea mișcări de independență și în România, in regiunile Ardealului sau Moldovei, și ce șanse de izbândă ar avea acestea?

    Vă urez la mulți ani și un an nou fericit!

    • Domnul Ion, Ardealul a avut întotdeauna o majoritatea românească, chiar și înainte de Unirea făcută de Majestățile Lor, în 1922. Comparația cu Scoția sau Catalonia este nerelevantă. Așadar, Ardealul se va desprinde de România doar atunci când românii din Ardeal vor dori asta! În ciuda prostiei crase, a afacerilor oneroase, a imposturii și incompetenței manifeste, a dominației totale a Securităţii asupra clasei politice de la București, românii din Ardeal nu sunt dispuși să renunțe la România! Cel puţin, în prezentul istoric. Deocamdată, cei care sapă adânc la edificiul României Unite sunt tot Securiștii proști, care au început cu momentul Târgu Mureș, 1990, atât de idiot confecționat, că s-a întors împotriva României! Sigur, ei cred că-și apără moșia în felul ăsta! Nu vă dau detalii suplimentare, că nu vă puteţi permite financiar (și nu numai)!

      În ceea ce privește Moldova, nu trebuie să aveţi nicio preocupare legată de Moldovenii din dreapta Prutului, cetăţeni ai României și locuitori ai Moldovei din fruntariile statului român. Dar voi fi extrem de amuzat când urmașii lui Dodon (sau, chiar contemporanii lui, politic) vor revendica, ei înșiși, Moldova românească, cu mult mai mult temei juridic și istoric decât reușim “noi” (adică, tot Securiștii proști de la București) să invocăm, atunci când batem câmpii, în totală ignoranță (și compromițând grav interesele României) pentru unirea statului român cu Republica Moldova! Satisfied? Vă urez și eu La Mulţi Ani și multă înţelepciune în Noul An!

      • Să mă baaag, să nu mă baaag…mă bag totuși.

        DA…o fi avut și încă are Ardealul o majoritate, dacă ne referim la cea românească, dar fără suportul marilor puteri, efortul intern de unire de la 1918 nu putea avea succes.

        Asta una.

        A doua, e că acum românii din Ardeal întrebați răspund cu NU, dar când stai cu ei de vorbă la o pălincă ori horincă și trăiești printre ei, gândesc precum șogorii lor despre independența Transilvaniei și că nu mai vor ca taxele să treacă Carpații.
        Cu asta am răspuns și de ce românii din Ardeal vor dori asta.

        Mergând mai departe la ”momentul Târgu Mureș 1990”….el a fost conceput prost desigur. S-a dorit prin sânge ruperea Ardealului, metodă valahă, dehh..a dat roade mai târziu, vedem ”fenomenul” yugo-slav.
        La noi nu, pentru că implicarea externă s-a călcat pe picioare de numeroasă ce era.
        La început anilor ”90 s-a încercat cu lingurița capitalismul, apoi când au văzut că ține s-a dat cu lingura, mai târziu cu polonicul, ca acum să luam imperialism la cazan.
        DA, evident cu ajutorul cozilor de topor.
        Am zis ceva de securiști? Iacă zic acum : securiștii erau marea problemă la reușita finală, adică imperialism la cazan, ei trebuiau scoși cât mai rapid din joc, ba mai mult blamați, pentru că erau pericolul cel mare prin care România putea rămâne un stat suveran.
        Eiii…normal că pădure fără uscături NU, dar acum e bine?

        E bine! Ne poate răspunde cineva cu revelionul prelungit în Seychelles.

        Totul e să avem răbdare pentru că 2020 va veni cu multe schimbări, iar tsunamiul Brexit atinge și plaiul românesc, indiferent cât de bun e gâtul celor care cântă : noi suntem aici pe veci stăpâni.
        Waww…o întoarce românul ca la Mărășești, ca doar are asta în genă.

  13. Buna ziua domnule Stan, o fi adevarat ca lui Maior i se va da sefia pesedeului? Sau ce rost ar avea retragerea lui la doar 3 luni dupa ce a fost “confirmat” prin vizita lui Johannis?

    • Șefia PSD nu i se dă, dacă va ajunge șef acolo, și-o ia pur și simplu, conform Regulamentului de Gardă și Garnizoană. Rechemarea lui de la Washington, daca se va întâmpla (și sunt șanse bune în acest sens, dincolo de ceea ce spune Președintele) are un răspuns explicit în articolul postat de mine, pe blog-ul acesta și la care facem comentarii aici. Așa că nu voi relua ceea ce am scris deja.

      • Vine valu….vineee!

        Mişcările secesioniste sunt în creştere în Europa, ele fiind alimentate de dorinţa de a redesena teritorii, graniţe, zone de influenţă şi de a reface imperii sau de a susţine aspiraţii imperiale.
        Asta e miza profundă, iar Brexit-ul decis de Parlamentul Britanic validat și de Regină va fi ”împlinit” la 31.01. 2020.
        Scoția și Irlanda de Nord vor părăsi Regatul, la scurt timp va urma Catalonia, apoi nordul Italiei, desigur drumul trece prin Belgia, Ucraina și nu ne ocolește nici pe noi.

        Nasol sau nu? Nu știm. Vom afla, DAR imigrația ilegală este „gazul”. Focul a fost pus demult, era mocnit.
        În 2020 sigur va fi cu…BUUM.
        Hai pa!

    • Daca imi permiteti:

      – desi alegerile au fost despre Brexit, nu putem sa nu remarcam, mai ales noi, convingerile ideologice care transpira din ”programul de guvernare” al domnului Corbyn. Laburistii au devenit la fel de relevanti precum camarazii lor din Franta. Si s-ar putea sa vina si Democratii americani alaturi de fratii lor la cantatul Internationalei…
      https://youtu.be/yqdaGBHlRE4

      – votul pentru SNP nu reprezinta neaparat vointa de a iesi din UK. Scotienii sunt suficient de destepti sa-si dea seama ca daca vor sa devina Norvegia s-ar putea sa ajunga Suedia, in lipsa unui nivel adecvat de autonomie si cu siguranta pariul UK e mai avantajos pentru ei decat UE. Oricum ar fi, va fi bine pentru ei. Dar, ce sa zic, intotdeauna au avut ceva mioritic si induiosator in jocul lor inocent de Rugby…

      – cat despre ”Catalonia”, la care dintre ele va refetiti : la Comunitatea Autonoma, la Principat sau la Països Catalans 😉 ? Si ce va urma in UE dupa stabilirea precedentului ?

      • Evident, Comunitatea autonomă. Nu se va întâmpla imediat după Scoția, dar procesul va deveni ireversibil după Scoția (care, și ea, va avea nevoie de un oarecare segment de timp, nu foarte lung). Ca precedent în UE? Ce precedent a stabilit, în Europa necomunitară, dezmembrarea Cehoslovaciei sub Havel? Dar a Federației Iugoslave? None! Până una, alta, văd că Uniunea Europeană, însăși, stabilește precedente, ba chiar umilitoare pentru justiția spaniolă:

        Jailed Catalan leader ‘should have had immunity’, rules EU court

        • Foarte bine a facut ECJ. Macar asa stiu si spaniolii in ce directie sa se uite, ca sa afle unde le este locul in ”comunitate”, avand in vedere si ca referendumul catalan a fost declarat neconstitutional. Sunt convins ca increderea lor in constructia europeana se va ranforsa dupa acest moment. Am putea sa ne uitam si la motivele de referendum in stabilirea legitimitatii. Scotia poate folosi precedentul Brexit-ului si e foarte corect asa. In schimb, nu stiu daca motivul Cataloniei da bine cu capii Europei…

          Sturgeon vrea sa se stie ca nu vor sa piarda timpul din cauza de ”sangre caliente” : … ”And Ms Sturgeon has ruled out the possibility of holding an unofficial referendum similar to the one in Catalonia in 2017.”…

          https://www.bbc.com/news/amp/uk-scotland-scotland-politics-50843024

          Ar trebui, totusi, sa-si clarifice pozitia si pe site-ul oficial in ceea ce priveste respectarea legii nationale.

          https://www.snp.org/policies/pb-what-is-the-snp-position-on-catalonia/

          Iar Iugoslavia, (statul necomunitar care semana cel mai mult cu UE, in afara de URSS 🙂 ) a fost propriul sau precedent. Nu mai exista nicio uniune si se pare ca inca nu s-a terminat fragmentarea…

          In orice caz EU.2020, cum ar scrie politicienii de performanta pe coperta realizarilor in viata , miroase a conflict si speranta.

          Pana atunci, sa profitam de armistitiul sarbatorilor.
          Multimiri pentru inca un an de generozitate intelectuala.
          Craciun fericit si multa sanatate!

          Ultimul cuvant e rezervat artistului:
          https://youtu.be/gj635laKpY0

  14. Domnule Stan, credeti ca Ilie Nastase este un urmaritor al blogului dumneavoastra? Ori e si dansul un analist politic in timpul liber si s-a prins de “reusita” lui Werner in SUA.
    Eu am ramas mai mult decat placut surprins de declaratiile dansului dupa ce neamtul a anuntat retragerea decoratiilor primite de “penali”.
    https://www.gsp.ro/sporturi/altele/gsp-live-exclusiv-video-ilie-nastase-exploziv-la-adresa-lui-klaus-iohannis-e-un-mut-ii-duc-medalia-inapoi-la-cotroceni-s-a-dus-in-sua-si-a-venit-cu-o-cascheta-el-are-6-case-si-nu-e-penal-585147.html

    • Domnul Sebastian, eu am trăit din plin fenomenul Ilie Năstase, în anii ’70 ai secolului trecut. Atunci când Ilie aducea finala Cupei Davis la București și când uzinele de la Reghin au început să facă rachete de tenis, fiindcă toţi tinerii României se apucaseră de acest sport. Niciun mare sportiv din România nu a produs așa ceva, ever. Pletele lui Ilie, chiar și în uniformă militară, chiar și când dădea mâna cu Ceaușescu, deveniseră un simbol al nonconformismului într-o ţară, în care ținuta nonconformistă părea a fi doar apanajul membrilor familiei Marelui Cârmaci.

      Ilie a dus România cu el în toate reședințele princiare, palate prezidențiale și rezidențe de stat, unde era invitat constant de toate marile personalități ale lumii, în timp ce giganții vremii din lumea artelor, culturii, presei și sportului, din lumea largă, erau încântați să-l aibă alături. Lui Ilie putem să-i reproșam multe! Mai ales în ultima vreme, lucruri pe care, sunt convins, le regretă și el!

      Dar, niciodată, nu a lăsat România din inimă și a dus-o cu el unde nimeni nu a urcat-o vreodată: în inimile tuturor celor care l-au cunoscut și îndrăgit pe mapamond. Pentru asta, și nu pentru altceva, da, merită să i se retragă, de către Iohannis, toate decorațiile, mai ales cea conferita de însuși Marele Președinte. Fără ea, Ilie va fi mai curat, iar marea lui decorație, România lui, așa cum a slujit-o el, în felul lui simplu și hazliu, care umplea tribunele de la Wimbledon de urale și admirație, deși nu a câștigat niciodată trofeul, îi va rămâne, oricum, în piept. Acolo unde i-au pus-o anii de zâmbet și fericire pe care i-a adus românilor de pretutindeni, în cea mai neguroasa epocă a destinului nostru. E suficient pentru el!

      • Pe tema revolutiei sunt multe controverse. Daca Marius Tuca, Ilie Nastase si ceilalti cititori sunt interesati de tema teroristilor si organizarea lor, ma surprinde foarte mult ca eu nu stiu ca in Romania sa se fi discutat despre Operatiunea Gladio si cat de mult seamana aceasta cu modul de operare si sincronizarea actelor teroriste de dupa 22 dec 1989 cu momentele fugii si terminarea dupa executia sefului statului. Ceea ce a fost numit in Occident “cel mai bine pastrat, cel mai devastator secret politico-militar de dupa Al Doilea Razboi Mondial”.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Gladio
        “Trained together with US Green Berets and British Special Air Service (SAS), these clandestine NATO soldiers, with access to underground arms caches, prepared to fight against a potential Soviet invasion and occupation of Western Europe, as well as the coming to power of communist parties. The clandestine international network covered the European NATO membership, including Belgium, Denmark, France, Germany, Greece, Italy, Luxemburg, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, and Turkey, as well as the neutral European countries of Austria, Finland, Sweden and Switzerland.
        At one point in his book Ganser talks about the CIA’s covert action policies as being “terrorist in nature” and then accuses the CIA of using their “networks for political terrorism”.”

        Ce macane ca o rata si merge ca o rata, poate fi altceva decat o rata?

        • Ceea ce măcăne ca o rață și merge ca o rață ar trebui să și arate ca o rață, ca să poate fi considerată o rață. Ceea ce a măcănit în România, în decembrie 1989, nu numai că nu a arătat ca o rață, dar nici nu mergea ca o rață. Mergea, mai degrabă, ca ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră!

          • Domnule Anonim, chiar nu aţi înţeles nimic din ce am spus eu, dacă vă referiți la un comentariu al meu, cu subiectul “rațe” măcănitoare, venit ca răspuns la un alt comentariu, prin care cineva sugera că “băieţii”, care trăgeau prin ţară, după 22, ar fi fost oarece trupeți străini. Nu o să-mi pierd vremea să vă mai dau și alte informaţii, vă lipsesc codurile de limbaj și aveţi dificultăți de percepere a sensurilor. Dar, consider relevante paginile la care faceți trimitere, așa că puteţi să vă luați ca bază de plecare pagina 33, din materialul indicat de dumneavoastră.

  15. Din categoria : ”Una e umorul, alta bătaia de joc”

    După Summitul NATO de la Londra, România umilită într-o celebră emisiune americană – Iohannis, vizat! Iată dialogul , urmăriți secvența din min. 1.19 :
    – „Haideţi să mâncăm un pic, poate bem şi puţin vin, la urma urmei suntem băieţi răi”, spune Emmanuel Macron (interpretat de Paul Rudd)….
    – „Românule, cară-te!”…
    – ”Scuze, îmi plac economiile voastre”, spune românul intimidat, stângaci, ridicându-se umil de la masă….
    – ”Au revoir, fraiere!”, îi spune ”Macron”….- „Mdaa, de ce nu Brexit de aici?”, îl ironizează și Boris Johnson (interpretat de James Corden)

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=89&v=LBjGD5VGVg0&feature=emb_logo&fbclid=IwAR0GAUawNN5JZR4UNBy4p8rhCJ6wpTzEI06u7Ekrejj0U97KOVepbvgcRVg

    Waww…dragi comentatori ai acestui blog, credeți că președinția de Cotroceni va avea reacție?

    • Dragă, ce reacție să aibă Cotrocenii? Reacție la o parodie, pe o televiziune americană? Știi foarte bine ce înjurături și-a luat Alec Baldwin, pentru Saturday Night Live, de la prietenul tău Trump! Klaus Iohannis nu e Trump! Klaus e demn! Și deștept! Și nu intervine în libertatea presei (nu garantez pentru Maior, care e și mai deștept, ha, ha, ha!). Dar te întreb: Când a fost mai umilită România? Acum, când niște actori foarte talentați ţi-au arătat că România este percepută ca o slugă, peste tot în lume, prin prestația lui Iohannis? Sau atunci când Iohannis a fost primit de Trump ca să-i dea ăla o șapcă, după ce statul român cumpărase arme de miliarde de la americani, din banii amărâților din ţară, în timp ce președintele Poloniei pleca de la Casa Alba cu acordul de ridicare a vizelor pentru polonezi, după ce plătise, ca și România, miliarde pe arme degeaba, pe care nu le va folosi niciodată? Think it over!

  16. Domnule Valentin Stan, cand va vom mai vedea intr-un format video (poate cu Marius Tuca)? Mi-a facut deosebita placere sa va revad si cred ca nu sunt putini cei care isi doresc asta. 🙂

    • Mulţumesc mult pentru apreciere! Nu prea știu să răspund la întrebare, răspunsul depinde de prea multe considerente. Vom vedea!

  17. Bună ziua! Am citit până acum blogul dumneavoastra, mi-a atras atenția mai ales partea referitoare la marele pericol rusesc. Aș vrea să aflu părerea dumneavoastră legat de un pericol la fel de prezent și reiterat tot timpul și anume pericolul unguresc. Oare Ungaria care îi tot sprijină pe secuii care vor autonomie chiar reprezintă o amenințare atât de mare încât în Monografia Serviciului Român de Informaţii, publicată în mai 2015, dar și în alte documente care privesc strategia de apărare a țărișoarei, autonomia a “așa-zisului” Ținut Secuiesc să fie trecută ca drept un mare pericol? Am impresia că atât Ungaria cât și comunitatea maghiară de la noi sunt public enemy number 2 . Oare pe bună dreptate?

    • Domnul Ștefan, ar trebui să scriu un volum întreg ca să vă arăt de ce nu secuii sunt un pericol pentru România, ci ăia care îi incită pe români împotriva lor! Mi-e cam lehamite, însă, să mai scriu chiar și trei rânduri pe tema asta.

        • Sigur că da, doar că documentul, la care faceți trimitere, este premergător Tratatului de Pace din 10 februarie 1947. După semnarea acestui Tratat, care fixează frontierele româno-ungare conform prevederilor Tratatului de la Trianon, din 1920, care a consacrat prezența Transilvaniei în fruntariile Regatului român, nicio oficialitatea a statului ungar nu a mai exprimat pretenții teritoriale la adresa României. Mă refer la pretenții oficiale, de care să se știe public (nu știu ce murmură în somn membrii guvernului de la Budapesta), asumate de guvern, nu la temele revizioniste din panoplia unor partide sau grupări iredentiste din Ungaria, parlamentari, personalități sau grupuri informale din ţara vecină sau diaspora maghiară.

          Faptul că Ungaria întreagă comemorează, inclusiv prin lege, tragedia suferită de națiunea maghiară prin pierderile consacrate de Tratatul de la Trianon (care nu mai este în vigoare astăzi), nu înseamnă că Ungaria atacă Tratatul în vigoare (cel din 1947, care preia de la Trianon prevederile legate de Transilvania) cu privire la reglementările politico-teritoriale, în Europa postbelică. Poporul maghiar are dreptul să-și plângă Trianon-ul, așa cum poporul român are dreptul să celebreze Întregirea Naţională din 1922, care a urmat prevederilor Tratatului de la Trianon, ce a confirmat Transilvania la Regatul român.

          Minoritatea maghiară din România nu a cerut niciodată revizuirea Tratatului din 1947 și a fost loială statului român. Solicitările de autonomie din partea secuilor, susținute de Budapesta, nu au pus, nicio clipă, sub semnul întrebării integritatea teritorială a statului român, acestea fiind făcute pe canale democratice, în forul parlamentar al ţării, acolo unde au fost înfrânte de voinţa majorității românești!

          Mai mult, guvernul maghiar a recunoscut, încă o dată, frontierele românești prin Tratatul bilateral din 1996. Revizionism este atunci când ceri revizuirea Tratatelor. Ungurii nu au cerut așa ceva, oficial, după 1947. După 1990, cei care au contestat Tratatul din 1947 nu au fost ungurii, ci românii, prin vocea ambasadorului la Chișinău al lui Traian Băsescu, președintele României. Orice evaluare a unui ambasador angajează oficial statul și pe Președinte, al cărui trimis este! Prostia este cu atât mai mare cu cât contestarea Tratatului din 1947, în ceea ce privește frontiera noastră din Est, aruncă în aer integritatea Tratatului din 1947, afectând direct și frontiera noastră din Vest, cum bine arăta, încă în 1947, șeful delegației românești, care a negociat tratatul pentru România, Gheorghe Tătărescu!

          De altfel, România a refuzat să încheie un Tratat bilateral cu Moldova, în care să recunoască frontierele (tratat cerut de Moldova), așa cum România a cerut Ungariei, iar Ungaria a acceptat. Președintele Băsescu a refuzat să accepte menționarea frontierelor într-un tratat de bază bilateral cu Republica Moldova!

          http://www.interlic.md/2007-12-04/3281-3281.html

          Așadar, deocamdată, revizionismul nu este eticheta Budapestei, domnule Un OM! Eticheta asta aparţine Bucureștilor! O fi bine? O fi rău? S-a putea să vă spun, dacă insistați! Cu documentele pe masă. Dar nu o să vă placă! Garantez! Ca de la Om, cu nume, la doar Un Om, fără nume!

          • Va multumim pentru comentariile suplimentare. Documentul indicat mi se pare foarte elocvent pentru spiritul relatiilor internationale ale Budapestei in acea perioada si din care cred ca se continua si pana astazi.
            Discutau, in secret, doi inamici ai Romaniei din razboi: Ungaria si URSS, Stalin, Molotov. Ei bine, nu au pus gand rau Romaniei, ba din contra, vazand o propunere de tip bluf a ungurilor, in care propuneau 20% din Transilvania sa devina un teritoriu in care sa fie transferati ungurii din Transilvania romaneasca, Stalin spune ca niciun guvern roman nu va accepta asa ceva iar regele ar putea abdica.
            Comrade Stalin expresses his opinion that the Romanians would not agree to such a territorial concession to Hungary, and notes that no government that made such a concession would be able to stay in power, and the Romanian King could retire.
            In spatele acestui “bluf” nu sta o atitudine revizionista anti-Trianon ci un rationament economic. In toate marile schimburi de populatie in care exista un dezechilibru major numeric, migrantii in numar mai mare care se aseaza in teritoriul etnic ce ii primeste supun resursele acelui stat la un stres suplimentar. Stalin se lauda ca doar URSS a putut suporta un dezechilibru enorm in schimbul de populatie cu polonezii.
            “Comrade Stalin explains that the Soviet Union and Poland exchanged population, and Poland received more than a million Poles, while only 400 thousands Ukrainians and Belorussians returned from Poland to the USSR, because there were no more of them in Poland. Comrade Stalin notes that this was also a courageous step, and probably there is no government in the world that would agree to such a resolution of the issue”

            Citind acest material istoric, se poate sintetiza pozitia Ungariei ca fiind urmatoarea. Draga Romania, noi am fi vrut un schimb de populatie ca sa avem grija de etnicii maghiari. Dar voi aveti un milion de unguri, noi avem prea putini romani sa dam la schimb. Cum sa sustinem economic ungurii pe teritoriul nostru in granitele de la Trianon? Am putea proceda la mutarea lor intr-un teritoriu apropiat de granita comuna care sa revina Ungariei (dupa un model similar cu Dobrogea petrecut intre Romania si Bulgaria). Romania ar “scapa” de marea minoritate maghiara iar Ungaria ar avea grija de dezvoltarea propriilor cetateni. Cum Romania nu a dorit acest schimb de populatie, Romania nu are alta optiune decat sa fie permanent monitorizata de Ungaria cu privire la soarta si la drepturile civile acordate minoritatii maghiare.

    • Și pentru că Prof. Valentin Stan e sătul de explicații celor care nu l-au urmărit în ultimii 15 ani, mă ofer ”voluntar” să ajut, așa că domnule Ștefan ia d-aci :

      https://www.youtube.com/watch?v=0crVowKpTaQ

      Ca o părere proprie despre etnici, să luăm cazul etnicilor români din țările învecinate 9 : azi ce să vezi…Ungaria, dacă tot ne legarăm de subiect.

      Ca un turist ce frecventează Ungaria lunar, vă aduc la cunoștință că în orașul Gyula trăiește cea mai mare comunitate de români.
      OK, sunt convins că știați asta, dar eu vă spun ce nu știați :

      Pe străzile orașului nu se vorbește românește. V-ați întrebat, sau vă întrebați de ce?

      OK, majoritatea românilor din plaiul mioritic zic că nu le dau voie ungurii. Fals, total fals.

      Hai să vă spun pe scurt adevărul : etnia română din Ungaria a dorit să fie asimilată.

      Ei, dacă ați înțeles de ce a dorit să fie asimilată, atunci veți înțelege de ce secuimea și maghiarimea din România vorbește ungurește pe străzile din România.

      Sănătate și bucurii!

      P.S
      Considerați acest comentariu un dar de Moș Nicolae.

  18. In sfarsit un interviu cum trebuie! Ar fi minunat sa continuati, macar o data pe semestru. Sau poate niste pastile saptamanale pe YouTube pentru studentii care nu pot ajunge la cursuri. Iar Tuca e perfect in fata dumneavoastra. E cam singurul care poate.

    Trebuie, totusi, sa protestez la utilizarea ”majoritate firava” in ceea ce priveste Brexit-ul. Ce importanta credeti ca are acest ”firava” in descrierea unui fapt matematic concret, mai ales in cadrul implicarii decisive a ”The Supreme Court of the United Kingdom”, cea mai tanara institutie din, probabil, cel mai vechi dintre dintre statele ”functionale” ale lumii ? Noul este la moda, la fel ca noua ”ultima democratie a lumii”, UE, pe care o clameaza specialistul in moarte cerebrala, din tara care a invalidat degeaba tratatul de la Lisabona prin referendum, Macron. (Este amuzant ca atitudinea Frantei fata de acest referendum reprezinta unul dintre motivele pentru care il avem astazi pe Macron presedinte dar, ce sa fac, uneori ma surprind razand singur si cu siguranta nu ma voi plange avand in vedere alternativele.)

    Parerea mea este ca, Jupiter nu e foarte diferit de Agentul Portocaliu, pe fond. Discursul de SciPo e important doar pentru Le Figaro si New York Times. In rest, frecventeaza cam aceleasi medii, rostesc cam aceleasi cuvinte si fac cam aceleasi fapte. Mai mult sau mai putin pentru fapte, totusi. Ar fi interesant sa vedem cum s-ar descurca oricare trepadus cartonat european cu o presa rapace cum e in US. Dar din fericire, avem consens, eleganta si idealuri in Europa iar presa rea nu poate exista decat in obscur. Noroc cu Manu’ ca le mai arunca un os din cand in cand, ”au nom de la République, monsieur !” : https://youtu.be/AqyoSN57JKE

    Baie de multime : https://youtu.be/kqv3cslpflk

    Acelasi bluzon, alt unghi : https://youtu.be/R9Dn_J_KsQo

    Et juste pour l’anecdote : https://youtu.be/jcscW3iZl8Q … Observatorii rauvoitori ar putea spune ca Macron a tratat Bulgaria de ”shit-hole”.

    In ceea ce priveste Romania, tot francofonia ne/ma salveaza de la nebunie:

    https://youtu.be/xyPU_RwKzWI

    ”Les psychiatres, c’est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j’avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j’en suis fier.” Coluche

  19. Buna ziua!
    Am citit mai multe articole postate de dv-stra, sincer, am ramas uimit de adevarurile ascunse de cei care ne conduc, si pot sa spun ca acum inteleg mai bine jocul acesta murdar care se duce pt prostirea acestui popor.
    Ce ma uimit cel mai tare, a fost acea remarca (nu-mi mai aduc bine aminte ), in care spuneati ca domnitorii nostrii au cam luat-o pe coaje in bataliile lor cu turcii.
    Eu ma gandesc la Stefan, in toate cele 47 de batalii nu i-a batut pe turci ?
    Si atunci de ce ridica dupa fiecare batalie, cate o manastire, ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru victoria purtata?

    • Pentru cineva care s-ar ocupa cu istoria acestor războaie, este simplu să analizeze componența forțelor care l-au însoţit pe Ștefan în bătăliile cu pricina. Ar observa ușor că cea mai bună infanterie medievală, alcătuită din ieniceri, nu putea fi înfrântă decât de luptători profesioniști. Ideea ca răzeșii lui Ștefan, înarmați cu furci si topoare, i-au bătut pe turci, este o glumă bună pentru letopisețele Moldovei sau manualele de istorie moștenite intacte, din epoca triumfătoare a comunismului. Dacă veţi merge la marea victorie de la Vaslui, din 1475, s-ar putea să descoperiți că cei care i-au oprit pe turci erau, într-adevăr, luptători profesioniști, leși (polonezi) și secui. Moldovenii lui Ștefan aruncau cu pietre și săgeți de pe dealurile din preajmă, dar la palisadele care i-au oprit pe turci au fost războinici adevărați, nu plugari cu furci! Chiar și așa, cum am tot lăudat noi pe marii viteji ai neamului, împodobiți cu victorii închipuite, s-au mai trezit unii, care vă pot ajuta să înţelegeţi oarece din epopeea “victoriilor” lui Ștefan.

      https://adevarul.ro/locale/vaslui/de-luat-Stefan-mare-bataie-turcir-domnitorul-bagat-spaima-otomani-pierdut-doua-mari-cetati-urma-acestor-infrangeri-1_54e99eef448e03c0fddd8664/index.html

      Pe analiza mea, singurele noastre izbânzi împotriva turcilor au fost sub Regi! Într-un război, care nu ne-ar fi dat niciodată independența, dacă în fruntea României nu s-ar fi aflat Carol I. Pe acești Regi i-am minimalizat constant în raport cu “marii” noștri voievozi autohtoni și îi folosim doar ca să vindem proștilor marile lor realizări drept realizări ale poporului! Cum a fost Unirea de la 1918! Unire care s-ar fi întâmplat, culmea, ca urmare a faptului că vreo 100.000 de români s-ar fi adunat pe un câmp. Nu pentru că Regii noștri au jertfit totul, în fruntea a 800.000 de ostași, care au mușcat țărâna, ca să ne dea o ţară! Cu o Marie care a însoţit trupele pe front ţinând în brațe muribunzii bolnavi de tifos. Cu un Ferdinand care a renunțat la familie și la patria de naștere pentru a servi poporul român! De aceea, sărbătoriți 1 decembrie (1918) și nu 15 Octombrie (1922-ziua încoronării Majestăților Lor, la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari), ca zi naţională. Ca să nu știţi că Unirea o aveţi de la Majestățile Lor Ferdinand și Maria!

      Aşa că puteţi să vă bucurați, în continuare, de izbânzile/înfrângeri ale lui Ștefan, cel care a umplut Moldova de mici locașuri de cult, care cu greu ar putea primi apelativul de bisericuțe, în orice civilizație funcțională. Dar care a lăsat nenumărați bastarzi, de Sfânt ce era, tot prin toate cotloanele Moldovei. Și, poate, faceți și o analiză a faptului că sabia lui Ștefan este, totuși, într-un muzeu turcesc! Cică ar fi pierdut-o unul din urmașii săi pe câmpul de luptă, nu el, nu se știe cine! Pe bune? Aferim, bre!

      • Totuși,fără să ne lăsăm influențați de propaganda ante- și postdecembristă,trebuie spus că Ștefan a avut doar două bătălii mari,cu turcii.Restul au fost încăierări cu trupe neprofesioniste,venite în incursiuni scurte după pradă.În acele bătălii au luptat soldații profesioniști moldoveni,care formau un corp de oaste permanentă,câteva mii de luptători (acei luptători moldoveni profesioniști puteau înfrunta ienicerii).Cele două mari bătălii cu turcii au fost,într-adevăr,capodopere militare,în condițiile în care trupele otomane erau copleșitoare ca număr,în raport cu cele moldovenești,poloneze,secuiești.
        În legătură cu sfințenia lui Ștefan,problema este teologică,exclusiv.Trebuie spus că,pentru Biserică,nivelul de păcate ale unui om nu reprezintă un impediment în calea sfințeniei,dacă acel om își îndreaptă viața,la un moment dat.Avem exemplul lui Saul,care participa la lapidarea unor creștini și apoi a devenit principalul apostol al lui Hristos,cu numele de Pavel.Nu știm ce s-a petrecut în sufletul lui Ștefan,spre sfârșitul vieții.Biserica a constatat,prin metodele ei,că a existat o îndreptare,care a atins chiar sfințenia.Și putem să credem Biserica.Transformarea unui păcătos într-un sfânt este un fapt supranatural,care nu are nicio legătură cu cosmosul,natura,societatea,morala etc.Este o re-geneză a lumii,dar mai importantă decât geneza,pentru că sufletul omenesc este mai important decât lumea.
        Putem trage cu tunul în imaginea voievozilor români,imagine gonflată artificial.Este un lucru bun,pentru că și istoria trebuie tratată cu acea formulă numită ,,solve et coagula“.Doar că, etapa ,,solve“ este mai problematică decât ,,coagula“.Tirul artileriei trebuie bine reglat,ca să nu cauzeze daune colaterale.Și dacă se trage cu inima,este mai bine.Iubirea poate pătrunde și înțelege acolo unde creierul cedează.

  20. OK, schimbăm repertoriul, nu putem face previziuni aici și probabil niciunde, așa că deschidem rubrica ”Divertisment”, bineînțeles cu acordul proprietarului acestui blog.

    Avertismentul a fost demult dat și nu te mai mira că nu ai știut că alegi Baraba, ai știut, dar prea te obișnuiseși cu binele, așa că pentru tine popor merge ca în reclama : ”taie-i bă și apa”.

    Ce vreau să spun? Ia d-aci :

    1. Magazinele de stat Casa Unirea, inaugurate recent de fostul ministru al agriculturii Petre Daea, goale și în colaps.
    Diaspora nu se alimentează de aici.

    http://sokant.com/javrele-alimentarele-lui-daea-goale-si-in-colaps/?fbclid=IwAR0dWo4WQsq7BdcjdmVejp19cSkMcKvpjr0hw-uXVcowPOIn5YSC_3ObE90

    2. Preţul energiei termice începe să frigă, 60% mai mult în această iarnă deocamdată, doar pensiile și salariile îngheață.
    Nu, nuuu în diaspora, în România la Tulcea, tărâmul abundenței, în pește desigur.
    Spor celor care au cu ce plăti. Celor care nu au…drum bun.
    Eiii, cum unde? În diaspora!

    https://www.tulceanoastra.ro/social/pretul-energiei-termice-la-tulcea-creste-in-municipiu-cu-60/

    Șoknt nu? Ata ete.
    Hai pa-pa!

  21. S-a intamplat ceva?! Nimic!

    Dincolo de tonele de injurii ,a ramas ceva!Ce?

    Imaginea unui puzzel complex.

    Cine are ochi de deschis,cine are urechi de auzit,cine suporta socul adevarului este rugat sa cugete si apoi sa decida in cunostinta de cauza ce sa faca.

    Vrei sa vezi in ce timp si spatiu iti desfasori existenta?

    https://www.youtube.com/watch?v=24s_XCgoHJs&t=2s

    https://www.youtube.com/watch?v=a1ExBu5PdkM

    Parca am citit o carte captivanta teribil de reala nesimtind nimic din ceea ce se cheama (dezinformare,intoxicare,manipulare,propaganda).

    • Din categoria :
      ”Poporul român nu poate fi luat de mână și trecut strada decât dacă vrea el”. Am citat.

      OK, în 21 de ore vom vedea ce vrea acest popor.

      P.S1
      Considerați de pe acum că acest popor încă nu știe ce vrea.
      Aaaa…nu mă refer că Exxon pleacă din lacul rusesc ci la faptul că 9 o să ni se livreze lichefiat.

      Șapca a fost bonus.

      P.S2
      Și totuși poate între timp au pus semafor, zebră…zic și eu.

      • Stau si oftez (ceva de genul :off,off,off,off)

        Stiti aveti dreptate (inca nu ma pot abtine din oftat)

        Ursul pacalit de vulpe sau vulpea a pacalit ursul?Daca ursul a pacalit vulpea atunci pana cand?Cat timp se va bucura de succes?Daca vulpea a pacalit ursul atunci cand ii vine randul vulpii sa se bucure de succes?

        Peste ocean este un scandal de proportii,este greu de crezut ca aici la noi totul o sa fie liniste si pace.

        In afaceri cand partenerii se inseala intre ei iese prapad!

        Dupa ce am vizionat emisiunea in care a fost invitat distinsul domn propietar al acestui blog ,am ajuns la concluzia ca este bine sa imi iau jucariile si sa plec in lumea larga.

        Aici nu mai este de stat.

        • Are perfectă dreptate Valentin.
          Când poporul nu vrea să fie trecut strada de mână, atunci trebuie lăsat acolo.
          Sau : nu încerca să faci bine dacă nu ți se cere, zice un alt înțelept.

          Acum să ne luăm jucăriile și să plecăm în lume e târziu, poate la copii noștri care demult sunt afară și unii chiar ne încurcară viața 9 aici în plai cu votul lor, iar pentru noi să plecăm așa telelei la vârsta noastră, e cam nașpa.

          Rămânem aici, ne ducem acolo, tot un drak.
          Viața a trecut.

          Ce să spun după 15 ani degeaba : nu mi-e silă cât mi-e scârbă.

          • Să gândim americăneşte (adică pozitiv) că doar ei ne-au luat în adopţie atunci când unii şi alţii şi-au rezolvat poliţele ,adică când a fost dărâmată o societate din temelii şi a fost înlocuită cu o profundă gândire pozitivă şi atât.

            Ati observat în ce ritm de paşi şi-a început luminăţia sa drumul de încă cinci ani?În ritm drepţi,aşa cum îi şade bine.Ştiţi în urmă cu cinci ani îşi începuse drumul spre o istorie efemeră (ca aproape ceilalţi trei) cu o decoraţie a unor persoane ,acum la continuarea aceluiaşi drum spre aceiaşi istorie efemeră,a oferit stele din tolbă.

            Luminăţia sa are şi planuri ,aţi auzit de ele?Cumpărarea de avioane şi alegeri anticipate.

            Încă nimeni din puternicii lumii nu i-a atins luminăţiei sale,orgoliul.Domnia sa ,de-a lungul celor cinci ani ,a avut obrăznicia să atingă multe orgolii fine.

            Desigur luminăţia sa este orientat spre viitor,viitor din care nu face şi cetăţeanul.
            Cetăţeanul de atunci cinci ani este la fel cu cetăţeanul de acum ,cu multe aşteptări şi speranţe.

            A realizat cetăţeanul de atunci cinci ani că i-au fost înşelate speranţele?Nimănui nu îi pasă.

            Piratului i-a păsat când a tăiat din pensii ori când şi el a înşelat speranţe?Vax!

            În văzul tuturor ,luminăţia sa ,s-a ridicat din scaun când un oportunist de conjuctură i-a scăldat orgoliul într-un mărire, spunându-i ca dumnezeu i-a scris destinul.

            Sala a aplăudat frenetic!

  22. O mica analiza si o paralela cu Canada:
    Din pacate – eu asa cred- batalia care se da la noi in tara este intre 2 curente: suveranist si globalist. Eu vad ce se intampla aici la noi de 20 de ani, Canada e o versiune (mult mai bogata si cu mai multa suveranitate) a Romaniei iar Trump e suveranist dar doar ptr ei, in rest e globalist cu restul care stau cap plecat si sunt vesnic la “the receiving end, never at the giving”….
    Romania e “calarita” un pic prea mult de EU (prin reprezentantii Germania si Franta), iar noi vrem (pe buna dreptate) sa balansam intre EU si USA, insa si USA ne calaresc more then we can handle…
    Pana cand clasa politica nu va cadea de acord sa joace un joc smart, nu o sa ne fie bine.
    Deci in concluzie nu o sa ne fie mai bine decat atunci cand serviciile vor cadea de acord ca asta e linia si nu cea actuala. Deocamdata servicille sunt impartite, iar noi ca prostii ne uitam ca face Dancila dezacorduri sau la cat de bleg e Johanis.
    Am fi avut mai mult noroc ca si tara daca reprezentantii suveranismului erau PNL, dar nu se mai poate ca le/au pus ham si botnita in PPE.
    Iar PSD e varza…ii dau astia in gura ca la coasa…
    Dust in the wind…

    • Din categoria :”D-ale toamnei, desigur murături”

      Nu încerc să mă bag ca musca în lapte, nu încerc nici să fac pe deșteptul, la vârsta mea nu îmi mai folosește la nimic, sunt doar un atent comentator al acestui blog cât și al vieții, traiului pe acest meleag și cu interes al evenimentelor exterioare lui.
      Atunci când comentariile mele aici vor atinge ”viteza” maximă”, probabil mult nu mai e, cu siguranță va veni și timpul retragerii.

      Dar,
      Până atunci luați d-aci :

      Am citit cele de mai sus, în mare parte sunt de acord cu dvs, mă despart acolo când spuneți că :
      ”Am fi avut mai mult noroc ca si tara daca reprezentantii suveranismului erau PNL….”.

      Nici vorbă de noroc, pentru că liberalismul în plan mondial e pe tobogan.
      Spuneți că ”..PSD e varza…ii dau astia in gura ca la coasa…”

      Hmmm…parțial adevărat :

      Acum nu e varză, să așteptăm finalul alegerilor din 24 noiembrie, după care vom vedea ce va fi. Ori cel mai mare partid din UE și salvatorul României, ori istorie.

      Puțintică răbdare, nu mai e mult, orele sunt numărate de cele două părți : suveraniști și globaliști.

      Cât despre suveranitatea Canadei, vorba unui personaj din plai :”nu știu și nici nu mă interesează”
      Trump? Da, e suveranist, dar acceptă cu drag și alți suveraniști, recte Orban Viktor, Putin.

      Sănătate și să-auzim de bine, unica șansă pe 24.
      O ratăm?
      Atunci vom fi toți, cum spuneați mai sus, varză.

  23. Legea e lege pt toti,mda oare?Care lege?A cui lege?

    “realitatea” creata prin iluzii si slogane nu este la fel cu realitatea zilnica,aia plina de frustrare ,nervi si ce-o mai exista.

    In cursul anului consoarta distinsului domn ex- ,a fost chemata la parchet…restul este tacere,de ce?deoarce asa merg treburile in lumea asta.

    Pentru un somn linistit fara cosmaruri,sa ne rugam la Caragiale ,deoarce doar el ne poate mentine in profilul moral descris in cartiile sale.Trezirea din acel somn nu este rentabila ,nimanui nu-i place sa isi priveasca propiul profil moral.

    Punct si de la capat!!!

    • Timpul si spatiul .

      Cum poate fii folosit timpul si spatiul in favoarea ta?

      Cand ? In anul 1989 – adica fix acum 30 de ani.

      Unde ? Biblioteca Centrala Universitara

      Trezirea unor amintiri dureroase si apoi intoarcerea acelor amintiri impotriva adversarului arata nivelul cultural-intelectual al distinului domn ex-.

      Oribil.

  24. De la Moșu Vangu și Tata Omidu, adunate, și-napoi la lume date.

    Ai înțeles prietene diversiunea cu 3 zile „necesare” diasporei pentru votare?
    Eram, sigur, așa că ia d-aci :

    Ministrul Romanilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero ne anunța în iulie a.c, că aprox 10 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării.

    http://www.ziare.com/diaspora/romani-strainatate/ministrul-pentru-diaspora-sustine-ca-9-700-000-de-romani-sunt-plecati-in-strainatate-1570838

    Credeam că acest mesaj al unui ministru, va trezi PSD-ul. Aș, doarme buștean.
    Dacă 47,66% este procentul la urne acum în 10 noiembrie, rezultă că indecișii sunt 52,33%.
    OK!
    Din cele afirmate de doamna Intotero, afară trăind aprox 10 milioane și din statistica INS,

    http://www.insse.ro/cms/ro/content/popula%C5%A3ia-dup%C4%83-domiciliu-la-1-ianuarie-2019

    Rezultă că înăuntru trăiesc 12 milioane, minus 2,4 milioane copii, minus 500 mii care nu pot vota din cauze medicale, vârstă, interdicții, minus 500 mii care nu votează pentru că că ”nu vrea mușchiul lor”, rămânem, deci, 8,6 – 8,8 milioane mari și tari, care votăm.

    Dacă înăuntru și afară cum zice BEC-ul, românii votară 47,66%, DARRR procentul voturilor din dispora este numai 7%, înăuntru, procentul este aprox 92%.

    Să mobilizezi mai mult de 92% din intern e paradoxal.

    Ziceam acum una lună că finala Iohannis – Dăncilă, va fi câștigată de Dăncilă și îmi mențin afirmația.
    Cum pe ce mă bazez?
    Pe s-au bazat și alții în concluziile lor când a venit rândul fiecăruia : acum dosarul caselor mâine 12 noiembrie.

    https://www.capital.ro/lovitura-cumplita-pentru-iohannis-i-se-intampla-in-cateva-zile-are-termen-in-dosar.html

    Ok, zici că se amână. Me be, dar de această „lovitură” va beneficia doamna Dăncilă.
    Și zic așa : dacă PSD nu mobilizează masiv alegătorii din țară, atunci e istorie cu toată creșterea lui economică mondială și galactică.

  25. Presedintele Klaus Iohannis relanseaza negocierile cu producatorii de gaze din Marea Neagra in campania prezidentiala, schitand un posibil proiect de tara pentru urmatorii cinci ani: Romania, hub energetic regional. Seful de stat se foloseste de fereastra de oportunitate aparuta dupa inlaturarea guvernului Dancila pentru a proiecta un model de dezvoltare geo-economica bazata pe valorificarea Marii Negre atat strategic, cat si comercial.

  26. @Valentin Neagoe

    1. pe 11 octombrie ati scris ca “nu elitele constituie majoritatea”.
    De acord. Care-i diferenta dintre anii 1990 si 2020 ?
    Numarul de indivizi din societatea romaneasca, indivizi
    care doreau sa schimbe ceva si se exprimau ca atare.
    Ce s-a intimplat cu ei ? Unii au plecat dintre noi, altii
    doar s-au mutat in alte state, iar o a treia categorie
    fie a renuntat sa se mai implice, fie a “evoluat”.
    Forta care trebuia sa revigoreze aceasta tara s-a diluat.
    Cuvintele lor nu se mai aud, sau sint ignorate. Traim intr-o
    societate fast-food cu tabletele si smart-urile in fata.
    Am uitat sa mai dialogam iar nivelul e de genunchiul broastei.
    Buna-crestere inseamna vulnerabilitate, iar eleganta (nu doar
    vestimentara) este privita cu un aer de indulgenta puhava.
    Acei oameni din 1990, daca ar fi teleportati in zilele
    noastre, nu s-ar mai regasi in aceasta societate.
    Ar fi considerati in cel mai bun caz “extravaganti”.

    2. referitor la “apetitul” despre care vorbeati pe 23 octombrie:
    acum ceva ani am scris pe un blog despre “cum se vede viata la
    firul ierbii”, “chestie de normalitate” si alte cuvinte cheie
    pe care politicienii le-au exploatat cu multa bucurie de atunci
    in interesul lor (pentru ca dadeau extraordinar de bine).
    Logic, n-am inventat eu cuvintele/sintagmele respective,
    insa ele au fost “inghitite” literalmente de aia si apoi
    reproduse ori de cite ori era nevoie.

    Sa mai scriem “pe persoana fizica”, convinsi fiind ca
    (viata in tarisoara) se va schimba cumva (in bine),
    dindu-le alora “munitie” cu care sa fim improscati
    in mass-media, ei (clasa politica) prefacindu-se ca
    empatizeaza cu noi, cu pulimea, ca sa le dam votul ?!
    Nope. I don’t think so…
    Baieti, aveti bani pusi la saltele pentru nspe vieti,
    inchiriati-va consultanti de campanie, lasati-i p-aia
    sa-si sparga capetele ca sa vina cu chestii noi sau
    care ating corzile sensibile ale romanilor.

    Apropo, mi s-a facut o greata teribila auzind/vazind
    mizeriile debitate despre initiativa aia cu spitalul.

    Despre atacurile domnilor si duamnelor, din 2014 / 2019,
    ce sa mai zic, asta-i nivelul (nu pot sa nu-mi aduc aminte
    de anumite “tactici” similare, din vremuri imemoriale):
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-18266004-klaus-iohannis.htm
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/psd-atac-xenofob-pe-facebook-iohannis-orban-si-barna-nume-de-straini-1212428

    Ati vazut filmuletul ? O splendoare… ca de altfel intreaga campanie electorala:
    https://www.youtube.com/watch?v=gbIovAcnI1A

    • Că tot amintiră-ți de iarbă și firele ei, by the way și de ”conferința de presă” de ieri :

      Din categoria : ”Ghinion”
      Pas cu pas, rânjetul arogant se transformă într-un rânjet de spaimă.
      În timp ce sondajele măsurate de la firul ierbii către creștet, au tendințe de max genunchi, cu maxilarul din oțel krupp și priviriea pustie, rictusul fricii și groazei se instalează și pune stăpânire pe candidat.

      Schnell…schnell…wir verlieren unsere kraft.
      Nasol atunci.

      Și tot legat de subiectul ”candidatul meu” :

      Până în după amiaza de duminică, ziua alegerilor, Dăncilă conducea numai cu 5% în fața lui Barna.
      S-a întâmplat ceva după ora 16.00 când procentele doamnei Dăncilă au început să crească.
      OK, să zicem că au votat-o mai mulți, DAR, DARRR, în colonii știm bine cum a fost după doua mii. La an mă refer. Ca să rimeze era ideea.
      Deci, cine s-a sucit, ca Barna să nu intre în turul 2?
      Ori dacă s-a sucit nu cumva s-a sucit în legătură și cu câștigătorul alegerilor?

      Eu zic că da, iar 51%/total județe necesar unui candidat, plecat din start câștigător, după ”sucitura” din după amiaza alegerilor, mă face să cred că…și acum parafrazez un mare actor Dem Rădulescu….”Ce vezi nu e adevărat”

      https://www.youtube.com/watch?v=iRw9UmpeYww&fbclid=IwAR0n8jPnCLv5CHuS-vz-DkB7xUnOxvRlKhfqpDIcAnDnQOMNDFDDkKkbpNk

      Ok, mi-a făcut plăcere, domnule-doamnă, ソリン.

      După o iarnă grea ce anunță meteorologii și după ”crivățul” care demult nu a mai bătut în plaiul mioritic, de 30 de ani suflă alizeul abundenței ori ciclonul sărăciei, vom vedea împreună cum crește iarba în primăvară…pe stânga sau pe dreapta.
      Crivățul, precum hiena preeriei, este sanitarul gliei.

  27. Din categoria : ”Vom fi ce-am fost, dar nu mai mult decât atât”

    Întrebam cu mult timp în urmă de anul 2018 pe dl. Valentin Stan, dacă la 1 decembrie, an specificat mai sus, România va sărbători Centenarul.

    Distinsul prieten răspundea sec : DA!

    OK, așa a fost, toată lumea a văzut asta, deși Aleksandr Dughin, noul Rasputin, politician și sociolog rus ne anunța în 2017 că federalizarea României începe să prindă contur.

    Ieri a fost învestit guvernul PNL, deși minoritar în Parlament, el , prin promisiunile de ”asanare” a economiei, e convins că salvează România de la guvernarea eșuată a pesedeilor.
    Poate i s-a făcut intenționat loc acestuia să curețe locul.

    Me be!

    Revenind la problema federalizării, unii spun că Siegfred Mureșan închide cercul, el fiind văzut drept cea mai ”radicalizată” variantă pe placul Bruxelles-ului și mai ales a Germaniei.

    OK, așa o fi, sau măcar se încearcă..

    Totuși, legenda Calului Troian e prea cunoscută să poată fi adevărată varianta asta de Comisar European acceptată în extremis că ultima șansă pentru Comisia Von der Leyen de a fi instalată în cursul acestui an, rezolvând astfel o ”problemă românească”

    Nu doresc să continui cu retorica întrebare : va rămâne România cu guvernul liberal în aceeași formă, pentru că deja funcționează Euroregiunile de cooperare transfrontaliera precum : euro-regiunea româno-maghiară și de ce nu, Euroregiunea Prutul de Sus, sau Euroregiunile de cooperare transfrontaliera din Bazinul inferior al Dunarii. Nu întreb. Constat.

    Acestea fiind zise, ori luăm punga de pop-corn și ochii mari pe History, Discovery, MTV…etc, ori suplimente alimentare unde se găsesc din plin la farmacii, parcă intenționat, că de făcut ceva ”democratic” nu putem decât ieșind masiv la vot în 10 și 24.

    Închei așa : dacă am fost cândva ceva, o putem acum demonstra.

    E ultima șansă. Sper că NU, precum încep cu motto, unde doar l-am citat pe Vali Sterian.

    https://genius.com/Valeriu-sterian-vom-fi-ce-am-fost-dar-nu-mai-mult-decat-atat-lyrics

  28. Vorbe din cartier :Votezi ,pierzi .Nu votezi ,tot pierzi.Măcar să votezi să ştii de ce pierzi.

    Dreptul la umor încă nu este asanat.

  29. Din categoria : ”Guvernul trădării a trecut, instabilitatea e confirmată”

    Înainte de numărătoarea voturilor, Ludovic Orban zicea : ”Vine iarna, situaţia e dezastruoasă – suntem la pământ cu stocurile energetice”.
    Ceea ce însemnă pregătirea pentru probleme majore, cum ar fi scumpirile la utilități.

    Pesedeule, te înțeleg, e greu cu lupta internă, iar când mă gândesc și la cea externă că ultima șansă pentru Comisia Von der Leyen de a fi instalată în cursul acestui an de la Strasbourg era ”problema românească” de nominalizare a unui comisar european.

    Și ca spectacolul să fie total în acest plai, lumea speriată de viitoarele tăieri, concedieri, să meargă masiv la vot pe 10 noiembrie, iar pe 24 și să voteze Dăncilă. Ar fi situația viceversa!

    Totuși, cred că viața guvernului nu va dura decât până la prima Moțiune, pentru că e greu să ții promisiunea cu ALDE de menținerea SIIJ sau cu USR, by the way anticipatele, pentru că superi UDMR.

    Cheers și nu uita bugetul pe 2020 care este încă la Secretariarul General al Guvernului PSD.

  30. Din categoria : ”De dimineață cu mintea limpede”

    Prieteni ai PSD-ului și ai opoziției, în toată abrambureala în care e țara asta, nu uitați de bani, adică de bugetul pe 2020, buget pe care încă nu îl știm.

    OK, îmi veți spune că am aflat bugetul și în iunie anul următor, DAR acum e altfel : Comisia Națională de Prognoză a fost trecută de la începutul anului 2019 de la Ministerul Finanțelor la Secretariarul General al Guvernului PSD, deci bugetul e gestionat de socialiști care nu uită de Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, FSDI, unde PSD ar folosi banii europeni gratis și ar fi capabil să realizeze proiecte de infrastructură, ceea ce doare mult marii UE.

    Apoi tot PSD intenționează de mai multă vreme, mascat desigur, să procedeze ca Orban Viktor din Ungaria, să naționalizeze Pilonul 2 de pensii, miza fiind atragerea de către stat a zeci de miliarde de euro, bani strânși în contul a 7 milioane de români cotizanți, prin acest mod asigurându-se că banii sunt rămași în țară, nu exportați de sucursalele băncilor străine din România, băncilor mamă de afară.

    OK, sper că înțelegi prietene susținător PSD și al opoziției ce spun mai sus, apoi coroborezi și cu prima măsură a PNL dacă ar veni la guvernare de a desființa SIIJ, secție înființată de CSM nu politic, îți dai seama că un Stat cu justiție aservită nu poate funcționa normal și nici fără bani, PNL-ului nu le rămân decât tăieri masive de salarii, impozitare pensii, măriri de taxe și impozite, fapte ce vor duce în mod accelerat la super inflație, degringoladă la multinaționale, pentru că ambiții politice fără bani în ”pușculiță” nu merg în nicio epocă.

    În concluzie : PSD ori joacă tare și nu pierde puterea câștigând alegerile Prezidențiale, și văd că joacă, ori va fi istorie din acest an 2019, unde România este greu să rămână în această formă.

    P.S
    Pentru comentatorii acestui blog : încercați să fiți mai activi.
    Nu e o recomandare, e doar o rugăminte.
    Pe Facebook găsim diversitate, dar de ce nu am încerca și aici mai cu ”apetit”

    • Avand in vedere ca am comentat nu mult si nici putin pe acest blog ,consider ca PS-dvs imi este adresat si mie.

      Nu vedeti ca fiecare canta ori dupa ureche ori dupa note?Orcum ce au mai facut ,asta fac in continuare ( scandal,scandal,scandal,dezbinare )

      De ce se cearta intre ei ?De ce propaga dezbinarea ?Cumva pt conservarea puterii?Sa faca cu ea ,ce?

      Ii pasa cu adevarat cuiva de cetatean?Da?Concret?!Croatii dupa noi in UE, au drumul liber spre spatiul Schengen.

      Sursa: https://www.euronews.com/2019/10/22/croatia-joins-the-schengen-area

      Conflicte peste conflicte pe glob,rasturnari de situatii peste rasturnari de situatii ,zi de zi,atat in Europa cat si aiurea..

      Iar cetateanului roman ce i se livreaza?Cearta ,cearta,dezbinare.

      In marea confuzie din societatea noastra ,nici nu stii cui sa-i dai credit.

      Pana am intrat in UE am traversat o perioada de “tranzitie” (cearta ,dezbinare).Dupa ce am intrat in UE ce perioada traversam?

      Idolii puterii si opozitiei se cearta intre ei,de ce sa ma bag intre ei?Cu ce ma aleg?Cumva cu un codru de paine mai bun ori cu nimic?

      • Din categoria : ”Cu +2,5”….
        Hahahaaa…puteam să spun doișiunsfert, dar poți ști exact numărul.

        Considerați bine domnule Dorin, iar eu deși văd bine, mă ajută la citit și scris dioptriile.

        După cum comentați vă consider un om bun, DAR oamenii buni care încă se mai întreabă, indiferent ce, în țara asta, pe mine, sincer, demult nu mă mai preocupă.

        Cum de ce?

        Pentru că…și acum vă citez : ”Cu ce ma aleg?Cumva cu un codru de pâine mai bun ori cu nimic?

        Așa că, acum după ce am aflat că Werhner a spus că WW3 va fi cu extraterștrii, ce drak să mă mai aflu și eu în rândul nelămuriților, îmi trăiesc viața și încerc să mă bucur că antireumatismalele, evident și cu ajutorul efectului Placebo, își fac efectul.

        Eiii…Von Braun era în discuție.

  31. Din categoria : ”Propagandă cu măgarul lui Nastratin”

    De mai bine de 1 an știm numele premierului ”meu”, Ludovic Orban, în același timp și fostului premier, tot el în persoană.
    OK toți vrem guvernul nostru, chiar și eu, problema greșită pe care mulți o pun în legătură cu guvernarea PNL este că după a 2-a nominalizare căzută a Ludovicului, situația ar conduce automat la alegeri anticipate.

    Falș, total falș, iată de ce :

    1. După turul 2 putem avea alt președinte, deci o altă situație.
    2. Dacă după turul 2 vom avea același președinte, acesta din cauza blocajului politic, chiar dânsul a afirmat asta ieri la Tv, lipsă de cvorum în Parlament după cea de-a 2 nominalizare a Ludovicului, președintele obligat în cele din urmă de o decizie CCR, va nominaliza premierul din partidul cu cei mai mulți parlamentari, recte PSD.

    Alegeri anticipate și guvern PNL, KNCI.

    Și atunci să vezi adevărată comermorare a foștilor activiști de partid și iubitori de artă, azi înflăcărați anti comuniști, în realitate niște oameni aerieni conduși de ideile unei turme rătăcite #.

    Deci : cheers…apă rece curge la robinet.

  32. Din categoria : ”Unii comemorează, alții sărbătoresc, eu constat”

    Spuneam în urmă cu câteva zile că m-a sunat doamna Dăncilă care mi-a spus că guvernul va cădea și vedeți că așa a fost, a căzut.
    Am mai spus că tot azi, vineri, guvernul va adopta rectificarea bugetară.
    La ședința de guvern, prima după moțiune, Eugen Teodorovici, Ministrul de Finanțe, ne spune că nu se pune în discuție Rectificarea Bugetară ci o Hotărâre de Guvern ce va aloca primăriilor 1,4 miliarde lei, urmând ca rectificarea să vină la sfârșitul lunii noiembrie.

    Wawww…ne închipuim deja căror primari vor fi destinați acest bani.
    Alianței vestului? Răspuns : NU.

    Booonnn!

    Poate vă întrebați de ce Dăncilă a fost de acord cu căderea guvernului?

    Sincer…și eu m-am întrebat, așa că am sunat-o eu azi și am întrebat-o, iar răspunsul este că numai în acest fel se putea muta toată atenția contracandidatului Iohannis asupra formării noului guvern, plan ce a dat peste cap chiar și pe ”genialii” consilieri ai Cotroceniului, cărora nu le vine să creadă, și acum iau un îndemn din fotbal : focul la ei.
    În acest mod, din opoziție, Dăncilă are asigurat turul 2.

    Acum cu tsunamiul ce pleacă de peste ocean, Giuliani mai mult ca sigur că dorește să discute în engleză, din ianuarie încolo, personal cu reprezentantul României, pfff…nasol moment totuși pentru viitorul Președinte care încă se uită în dicționar și nu poate vorbi liber, dar asta deja constituie un alt subiect.

    Deci, prieteni, recunosc strategia, nu spui cine e ”compozitorul”, pentru că aștept din partea dvs opinii.

    Mă găsiți tot aici!
    Cheers!

  33. Azi, 10.10.2019, lumea artei comemorează nașterea în 1813, a celui mai mare compozitor italian, de operă, Giuseppe VERDI.
    Azi, 10.10.2019, lumea ”mioritică” serbează în direct, venirea în picaj a … nu, nu-l pot numi ”guvern”, pt. că nu a guvernat nimic, a fost o hoardă de neaveniți care au sechestrat RO. pt. a o jefui sub – de ei inventata – ”imunitate”!.. Azi, ”Corul robilor” a răsunat ca o eliberare, după 30 de ani de ”traversare a unui deșert”, de către nația asta, îngenuncheată în Decembrie 89, când, helas!, credea că și-a câștigat libertatea, de fapt au început pt. ea, alte ”experiențe”!.. Ticăloșii au tot proliferat, după acea dată, au devenit din ce în ce mai periculoși, culminând cu ultimii trei ani, când hegemonia prostiei și trădării a atins culmi inimaginabile, sub pușcăriașul Dragnea! Ne-a lăsat-o pe V.Dăncilă pt. a continua ce făcea el, adică… NIMIC, România fiind de altfel, condusă tot de el, prin ”ucazuri” trimise telefonic din celula de la Rahova, și ”rezolvate” fără discernământ și consiliere cu parlamentul și guvernul, de inconștienta și habarnista PM.!… Această ”yeswoman”, până în ultimul moment a sfidat țara și poporul, crezând într-o stea pe care ea nu o vedea că e în cădere, dar un foc de artificii!!…
    Mă bucur pt. votul de azi, am avut emoții până au anunțat cifra… 238, dar în continuare nu pot afirma : ”The best is yet to come!”…

    • fiecare natie cu victoriile sale. noi insa, am infrint ! :)))
      nu putem sa ne laudam nici macar cu o victorie a la pirus.
      “genunchiul broastei” este o eticheta buna.
      si eu m-am bucurat si la europarlamentare si acum,
      dar pentru foarte putin timp. nu stiu ce ne va mai
      rezerva ziua de miine, pentru ca nu mai am sperante,
      insa e bine ca se mai lovesc si politicienii de pragul
      de sus; mi-a placut o fraza din “at middleton”, care
      se potriveste de minune situatiei:
      “… the line between ambition and obsession can be much thinner than one might imagine. you would be well served to look down and see exactly where you are standing. “

  34. Din categoria : ”Un talent numit speranță, de joi Sică ia vacanță”

    ”Am fost sunat în această seară” de doamna Viorica Dăncilă care mi-a spus de ce Moțiunea va pica. Waww…parcă-mi aduc aminte de această introducere caracteristică prof. Valentin Stan în emisiunile Tv de odată demult. OK, bun fost, puțin fost.

    Revenim :

    Vineri guvernul va adopta rectificarea bugetară după ce joi se va citi și vota Moțiunea de Cenzură.
    Mare mutare, nu știm autorul dar îl bănuim.

    Dacă trece moțiunea, Guvernul Dăncilă stă până la numirea unui nou premier și votarea noului Guvern în Parlament, timp în care guvernul stă la fel de bine și în cazul când Muțiunea nu trece. Deci, șansele ca rectificarea bugetară făcută vineri, face ca Dăncilă să rămână la guvernare până la următorul buget, bașca trebuie votat bugetul pe 2020 la sfârșit de an, ori cu un eventual nou guvern, bugetul nu va putea fi votat decât în primăvară, deci așa ceva exclus. Asta însemnă că Dăncilă poate negocia concret, cu banii pe masă, sau cu luatul banilor.

    Eii…acum zic și eu o variantă, nu-i musai să se și întâmple așa, dar dacă va fi?

  35. Din categoria : Fă-te frate cu draku până treci puntea, dacă e și el disponibil pentru asta”

    Ca să ai un program de guvernare și să-l pui în aplicare, este garanția succesului în alegeri, DAR, tu PNL să vrei jos guvernul PSD fără a avea o strategie, program de guvernare nici vorbă, să depui o moțiune de cenzură apoi să amâni dezbaterea ei de teamă că 233 voturi încă nu le ai, tu opoziție știind că UDMR și minoritățile votează numai cu partidul care e la putere, este garanția succesului oferit pe tavă pesedeilor, deci NU meriți guvernarea.

    OK, nu spun că pesedeii sunt soluția perfectă, totuși au un program de guvernare în derulare, totuși se gândesc la populație luând măsuri protecționiste, criza bate iar la ușă, iar voi opoziția nu vorbiți nimic de economie, nu aveți pregătit nimic pentru a proteja populația, la voi e simplu ca în 2010 : austeritate cu tăieri de salarii și pensii, închidere spitale și scoli, îndatorare iar cu 20 mlrd $…etc.

    Spun toate acestea gândindu-mă și la draku, care obosit de atâta ”frăție”, poate vrea să treacă în opoziție și atunci să vezi noul ”dans” național, AluNelu fiind istorie, acum AluWerner chiar se potrivește cu October Fest.

    Deci…Aleluia!

    • lasati, ca si pesedeii se gindesc la fel de mult la tarisoara precum ailaltii… ‘totusi’, “totul este bine in cea mai buna dintre toate lumile posibile”, nu ? intrebare: daca cheltuim mai mult decit producem, angajam personal (pentru ca putem), aruncam cu bani in tot felul de fantasmagorii, iar bugetele, saracile (locale, de stat) nu prea suporta, ce facem ? raspuns: ne imprumutam, iar factura o platim cu totii.

      • Eiii…acum chiar să numim pesedeii liderii ”lumilor” e mult.
        Eu mă gândesc la pedeleii care au tăiat, trecându-ne printr-o criză imaginară.
        Sigur că va veni factura pesedeilor supradimensionării aparatului bugetar, dar în colonii se rezolvă, doar trăim în țara celor 3 zile de gălăgie, după care brusc schimbăm subiectul.
        Acum să fac prognoza partidului elefant…noo…au ei strategi, nu mă bag.

        • toti au facut ce-au vrut, dar de citiva ani, nivelul e din ce in ce mai jos. nu le mai pasa de salvatul aparentelor. totul e pe “pilot automat”. cum naiba de-am ajuns atit de jos ca societate ?!

          • Cum am ajuns?
            Hmmm…să nu uităm totuși că nu elitele constituie majoritatea, iar educația e precară în plaiul mioritic.
            De ce ce ne-am dori noi mai mult? Să facem ce cu ce?
            Suntem nimeni în drum.
            Chiar credeți că am fost cândva o națiune?
            Când?

  36. Trecutul binevoinţei între amici este adio,prezentul este pa ,deoarece cel mai mare dintre pragmatici nu s-a sfiit să-şi spună dorinţele tare şi răspicat,din contră a fost cinstit cu el însuşi şi cu privitorii de pe mapamond ,folosind un cuvânt ,intens mediatizat în marea majoritatea ţărilor cu…corupţi,la adresa propiului său stabiliment.

    Pragmaticul nu s-a ruşinat să-şi recunoască mizeria din propia ogradă.

    Viitor imprevizibil cu finalitate practică.Cred că domnul pragmatic s-a inspirat din profunda noastră colecţie de proverbe,zicători şi poveţe.

    În văzul lumii ,domul pragmatic a recunoscut indirect că are o problemă şi un interes,a mai oferit meditaţii tuturor aflaţi în diverse competiţii pe principiul : dacă vreţi să reuşiţi numai fiţi ipocriţi.

    Nu a mai ascuns mizeria sub preş mimând curăţenia ,a tras preşul arătând mizeria iar acum neprietenii îl critică neproductiv.Scopul scuză mijloacele.

    https://www.youtube.com/watch?v=Hn48UP4hx3Q

    “…când Trump va începe campania “hardcore” împotriva lui Biden….” ,citatul aparţine propietarului acestui blog,la întrebarea unui comentator.Timpul este cel mai bun prieten al omului inteligent.

      • Oricum ar fi s-a cam terminat pentru Joe. Si se orofileaza o noua infrangere ”la mustata” pentru comunistul decrepit in primare. Pana atunci, sa radem cu Pelosi & co

    • 1. Remarcam, cu ceva timp in urma, amplasarea ”prea tactica” si cu siguranta lipsita de delicatete a noii ambasade americane la Bucuresti, inaugurata in 2012.
      2. In 2015, unul dintre avocatii care l-a consiliat pe Puiu Popoviciu in legatura cu litigiul unui teren din nordul Bucurestiului a fost Hunter Biden.
      Intrebari:
      Cum de se afla ambasada pe acel teren si cine era vice-presedintele SUA in timpul semnarii contractului ?
      Si cum de se face ca ”discursul principal” al evenimentului a fost sustinut de Beau Biden (fiul cel mare al lui Joe), in calitate de… Procuror General al statului Delaware ?!?

      • Simplu! E ceea ce vă povesteam la începutul articolului meu de pe blog, despre un anume rol, într-o anume campanie electorală! Mai precis, cine credeţi că se ocupă, în România, de terenul ambasadei SUA? Samsarii imobiliari? Dezvoltatorii privați? ONU? Departamentul de Stat? Sigur, despre “tăticii” români în ale „afacerilor” ai domnului Popoviciu, ajutat sa plece din România când și unde trebuie, ca să nu se vadă șmecheria ridicolă a unei anume anchete penale, am o vagă bănuială ca nu aveţi nevoie de informaţii suplimentare. Pe care, oricum, nu vi le dau!

        https://www.nbcnews.com/politics/politics-news/hunter-biden-s-legal-work-romania-raises-new-questions-about-n1071031

      • ”Dragut” articolul NBC. Cum va explicati ca expertul citat, profesor universitar in drept la Washington U si specialist in etica guvernmentala (ahahaha!), nesocoteste informatiile pe care nu doriti sa mi le dati in legatura cu tatucii Romainei si il vede pe Popoviciu ca si capat de linie al prezentei lui Hunter ? Daca neurochirurgii din presa americana ar forta un pic cochilia oului, cine stie ce s-ar intampla ?!? Dar pana si reprezentatul NGO-ului merge pe varfuri in jurul numelui Biden, incercand sa-l protejeze, “aruncand lumina” pe fata intunecata a lunii, intr-o confruntare primala de dinte pentru dinte. Cu tot respectul, dar cam asta e nivelul NBC… Ei isi au publicul lor si depun efortul in consecinta. Eu as spune ca, indirect si chiar in acest articol, sunt suficiente dovezi ”circumstantiale” pentru ca Hunter, macar, sa raspunda la niste intrebari pe reportofonul cu sigiliu. Iar Joe ar trebui sa se pregateasca pentru un Oscar intr-un viitor ”Vice 2”, ça sa nu fie mai prejos decat Dick Cheney. Cat despre ce se intampla acum cu ”impeachment”, comedia continua sa roada si disperarea e pe masura discreditarii. Ati vazut, sper, si nivelul diplomatilor americani care jongleaza informatii la mana a 4-a !? Si super-politicieni care considera ça zvonurile sunt mai importante decat dovada directa !?!
        https://youtu.be/9dOhTmesmu4

        Acum au venit cu un alt refren : ”bribery !”. Serios ? ( Se pare ca s-au realizat focus-grupuri in statele mov si s-a constatat ca oamenii ”prefera” acest cuvant… ) Pai daca e cu ”bribery”, sa ceara delegatie de la UE si sa vina specialistii in caltabosi ca sa le rezolve cazul. Cred ca le-ar sugera autodenuntul si Pelosi ar face in sfarsit publice fotografiile cu ea, The Donald si Putin de la aniversarea lui Bill Clinton. Gluma lasata la o parte, marea problema ramane ca, in afara de Biden, democratii nu au, in acest moment, un candidat viabil !

        • Sigur, povestea familiei Biden merită privită la microscop! Problema pentru americani, însă, nu este legată de nivelul posibilei corupții în administraţia Obama/Biden, ci de modul în care un președinte poate folosi puterea, influența și rolul banului public american, pentru a împinge un guvern străin să ancheteze pe oponentul său politic, în alegeri prezidențiale. End of story. Or, aici, Trump este cel aflat sub microscop.

          Sincer, nu mă prea interesează perspicacitatea lui Kathleen Clark în a vedea cine este Popoviciu. E mult mai interesant de observat cum nu au văzut presa din România, procuratura, instanțele, ONG-urile, alegătorii, mediile academice, CNSAS-ul, că exista un Petrov, în spaţiul mioritic, până de curând, după două mandate de preşedinte și câțiva ani de la terminarea lor (sigur, dincolo de micile bârfe cu iz de clacă de pe televiziunile așa-zis “anti”, care cochetau cu ideea). Vă invit să așteptați terminarea noului al doilea mandat (șanse mari să se întâmple) și să observați cât de mic era Petrov!!! Despre Popoviciu, numai de bine!

  37. “…..Vreți laude pentru Köveşi?Luați de aici!…”

    Nici numai are importanță că există sute de mii ori milione de iluzionați în orce şi-n orcine.

    Blogul acesta este şi pt mine,materialele şi comentariile din blog sunt pt oameni inteligenţi care au la activ măcar un raft de cărți de calitate ,citite.

    • Prietene, fii autentic dacă suntem pe blogul profesorului și spune : ”luați d-aci”….asta e formula originală și nu o alterăm.

      Era un pamflet!

      • Ce zici, Valentine, am avut dreptate cu vizele pentru polonezi? Uite, mai jos! Urmează croații!

        https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/remarks-president-trump-president-duda-poland-bilateral-meeting/

        Remarks by President Trump and President Duda of Poland Before Bilateral Meeting
        Issued on: September 23, 2019
        InterContinental New York Barclay
        New York, New York
        2:22 P.M. EDT

        “PRESIDENT TRUMP: (…) The visa waivers are in store; it’s already approved. And we’re doing it mechanically now so that we get them done as soon as we can, so it’s much easier to get to Poland and to the United States for the people that want to get there. It’s something that’s very important. It was very important, I think, for the President to get that done. And he was able to do it. Through a lot of hard work, he was able to do it.
        (…)
        Q When are you going to visit Poland?
        PRESIDENT TRUMP: I’ll be there fairly soon. We’ve had a very open standing invitation, and I’ll be there very soon. That was something — I really love doing that”.

        • Din categoria : ”De-a Baba Vanga”

          Eii…parcă ar fi prima dată când ai dreptate, dar atenție prea multe adevăruri spuse la rând deranjează. Cum pe cine? Presa.

          Totuși, mi-a plăcut ”zburdălnicia” lui Ciutacu ieri când te-a menționat, evident și atunci aveai dreptate.

          Acum legat de subiectul „luați lumină de la apus”, e clar că ”partenerul”, cum drak șoricelul să fie partener cu elefantul, deci partenerul va decide din nou președintele, iar cum o fac demult, dau și acum scorul finalei : Iohannis-Dăncilă 0-1.

          Evident nu o să-ți calc eu pe urme cu prezicerile, eu musai să zbârcesc câteva, altfel chiar fac concurență Moșului Vangu.

  38. Inspirat de textul onorabilului propietar al acestui blog şi de unele onorabile comentarii ,am decis să-i scriu un mesaj Unchiului ,prin intermediul acestui blog.

    Unchiule ,

    Timpul costă bani ,tu câştigi cât nu îmi pot eu imagina ,aşa că voi fii scurt.

    Moşia ta nu este încă deschisă pt mine ,tu ,eşti pragmatic eu sunt visător ,poate din pragmatismul tău şi visele mele ,amândoi vom ieşi câştigaţi.

    Unchiule ,marţafoii care ar trebui să negocieze cu tine ,îi interesează prea puţin spre deloc de fericirea mea ,iar eu ştiu de la tine ,că toată lumea are dreptul la fericire,eu de ce aş face excepţie?

    Unchiule,bănuiesc că eşti ocupat şi nu vei avea timp să citeşti msj meu ,totuşi am dreptul la speranţă că într-o zi ,sper ,să grăbeşti ziua aia ,îţi vei deschide moşia şi pt mine.

    Cu mult drag nepotul tău de pe celălalt meridian al planetei.

    • Exact așa cum spuneți, domnule Dorin : ”…bănuiesc că eşti ocupat şi nu vei avea timp să citeşti msj meu…”.

      Deci, suntem pe cont propriu toate neamurile unchiuLui.

      Ce pot spune, în numele meu desigur : încerc să supraviețuiesc și să prețuiesc viața, asta care e, fericirea mea nu stă în numărul marțafoilor, ok, îmi influențează viața,

      Dar,

      Moșia mea e mai mare ca a lor, până la urmă sunt un sărac cu duhul, deci fericit în felul în care toate-s trecătoare.

      Care ar fi secretul acestei vieți pământene încât să nu fim afectați ”prea mult” de ce se petrece în jurul nostru?

      Rezistența la ispită, sau încercarea să NU ne facem rău singuri.

      Dacă reușim asta suntem mai doctori decât medicii și mai ingineri decât savanții, așa parcă zicea și bunicul, bunicului meu, sau unchiuL lor….

    • A fost tare ! Asta-mi aduce aminte de alt nepot, care, atunci cind a fost la Immigration Center si a trecut pe application for working visa “I believe in this country”, pe unchiul (alt unchi) cu pricina l-au apucat sughiturile de ris.
      Pe unchii avuti in cot ii doare de nepotii flaminzi (dar, daca le poate vinde ceva, prin intermediul parintilor, ii iubeste de la distanta, neconditionat). Daca faci turism in scop de cumparat de toale esti deasemenea bine-venit.
      Dom’ Profesor Stan l-a citat la un moment dat pe un nene ale carui vorbe sint nepieritoare: “We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and these interests it is our duty to follow.”.
      http://www.greatthoughtstreasury.com/author/lord-palmerston-henry-john-temple-3rd-viscount-palmerston
      In lumea asta mizerabila, resursele sint singurul lucru care conteaza. Ai resurse, ai prieteni. Rezulta ca esti un om fericit.

  39. Din categoria :”Augustul, tratatele, mă rog, memorandumul, și ardelenii”

    Domnule prof. Valentin Stan ”ați comis-o” în urmă cu 2 zile, aveți cel mai bun comentariu din 2013 încoace de la
    ”Gulaş Unguresc cu Diplomaţi Români Analfabeţi şi Demnitari “Ticăloşi” din Înalta Politică Românească”

    E părerea mea!

    De ce amintesc de comentariul dvs din August 15. 2013?
    Pentru că seamănă situația cu cea din August 29.2019.

    Ce schimbări, asemănări sunt la cele 2 cometarii, las abonații acestui blog să-și spună părerile.

    Succes!

  40. O analiza demnă de toată lauda ați putut produce ,stimate domn.Analiza dvs m-a cucerit,un text frumos construit intelectual şi cu foarte multă forță de penetrare a unor minți odihnite.

    Ar trebui ca anonimus ştiințificus academis să îşi ia notițe ori barem să ofere capital (că doar are de unde) pentru câteva meditații ,în cazul că ar mai fii interesat să scrie cărți.

    Are de unde învăța şi ce învăța.

    • Mulţumesc, domnul Dorin! Nu cred că personajul la care faceți referire își ia informația de relații externe din altă parte decât din buletinele informative SIE, redactate pe baza rapoartelor venite de la băieţii rezidenți în ambasadele României. Am recunoscut multe din năravurile de limbaj și gândire ale acestor nefericiți în discursurile prezidențiale.

      Dincolo de asta, aţi remarcat că Trump și-a anulat vizita în Polonia, unde a fost înlocuit de Pence, iar vicepreședintele SUA a anunţat, deja, trecerea spre călătoria în America fără viză, pentru polonezi. Sigur, așa cum observau și specialiștii polonezi (aceștia sunt veritabili), anunțarea integrală a marii realizări îi revine lui Trump, care va vizita Polonia (vizita reprogramată) curând și va prezenta marea deschidere.

      Credeţi că presa românească va explica, în vreun fel, sau măcar va observa acest moment, în raport cu situaţia românilor, care vor continua să aibă nevoie de vize? Se va întreba cine sunt “specialiștii” români, care au “lucrat” cu cei americani la ridicarea vizelor pentru călătoriile cetăţenilor noștri? Până una, alta, am avut dreptate în textul meu și am fost confirmat chiar foarte repede de evoluția evenimentelor. Nu că m-aș bucura de asta!

      https://www.reuters.com/article/us-usa-poland-visas/pence-pleased-poland-nearly-ready-for-u-s-visa-program-idUSKCN1VN0SX

      http://www.reuters.com

      POLITICS
      SEPTEMBER 2, 2019
      / 12:29 PM /
      Pence pleased Poland nearly ready for U.S. visa program

      WARSAW (Reuters) – U.S. Vice President Michael Pence said on Monday he was happy that Poland is nearing readiness for a visa waiver program.
      I am pleased to see that Poland is nearing eligibility for the visa waiver program,” Pence said during a meeting with Polish President Andrzej Duda in Warsaw.

      • OK, toată lumea te laudă, în definitiv ea lumea are și de ce.
        Și eu, prietene, mă număr printre cei care aplaudă ultima postare, chiar e la obiect.

        OK, din nou, felicitări!

        Acum, în legătură cu vizele polonezilor la care americanii au răspuns într-un cuvânt : ”tak”…iar 9 prin două, : „hai marș”, eu mai am o mică rotunjire la răspunsul domniei voastre, domnului Dorin : să nu uităm că în SUA trăiesc peste 10 milioane de polonezi, comunitatea acestora fiind în primele 4 de Columb încoace.

        • Dragă Valentin, laudele ne plac, sunt bune, dar nu au nicio valoare euristică. Valoare are măsura în care argumentele pot fi luate în considerare într-o dispută de idei. Nu trebuie neapărat ca argumentele să fie învingătoare. Trebuie să fie decent valabile într-o discuţie.

          Acum, referitor la ce spui despre cei 10 milioane de polonezi din America, ideea ta este aceea că, vezi Doamne, ăia sunt influenți pe pământ american pentru că sunt mulţi, de unde decizia Administrației SUA de a ridica vizele pentru cetăţenii polonezi. Prietene, înţeleg că sunt mulţi polonezi în SUA. Tu călătorești în lume. Uite, ungurii nu au nevoie de vize pentru America. O sa-mi spui că și ungurii sunt mulţi în America. Dacă ai să folosești doar argumentul numărului și în cazul ungurilor, argumentul tău începe să scadă în soliditate. Crezi că slovacii din America sunt 10 milioane? Dar, cehii? Maltezii, cumva? Dar, balticii, care au o grămadă de ruși printre cetăţeni? Uite, croații au intrat după noi în UE! O să vezi că vor avea viza ridicată pentru SUA, înaintea noastră. Cum merge argumentul numărului în cazurile indicate de mine?

          Da, punctul tău de vedere, legat de număr, este valid, dar nu acoperă în totalitate variabilele funcționale în decizia Administrației americane. Adevărul este că liderilor politici de la Varșovia le-a păsat de cetăţenii lor și au pus presiune pe SUA. Aliat fidel al Washington-ului, cu mari alocări de resurse materiale și umane pentru această alianță, Polonia a cerut ceva în schimb pentru sacrificiile ei. La polul opus, Cehia, care nu are 10 milioane de etnici în SUA, și nu a dat nici a mia parte din ce dat Polonia Americii, nu are nici ea obligativitatea vizelor pentru călătorii pe pământ american. Spre deosebire de Polonia, Cehia a respins multe inițiative americane, cum ar fi ideea de scut american antirachetă pe teritoriul ei, încă din timpul Administrației George W. Bush! Dar Cehia este o tara respectată în America. Liderii ei au avut grija propriilor cetăţeni în relaţiile cu SUA.

          O ţară condusă de Securitate, care pompează miliarde de dolari spre America, nu ca să obțină avantaje pentru cetăţenii români, ci pentru a-și asigura susținerea americană pentru controlul absolut al României de către Securitate, primește de la americani ce cere, prietene! Nu e treaba Americii să decidă de ce are nevoie conducerea României! Vreţi laude (apropo de laude), onoruri și aplauze pentru Kövesi? Luaţi de aici! Vreţi medalii pentru Coldea (după ce Coldea a părăsit funcția din SRI, caz unic pe planetă!) și Maior și, eventual, susținere pentru postul de ambasador, șef SRI sau șef de guvern pentru Maior? Luaţi de aici! Vreţi susținere pentru demonstraţii de stradă, nu se știe pentru ce/cine sau împotriva a ce/cui, no problemo! Îl vreţi pe Iohannis preşedinte? Îîîîîî, nu prea! OK, spuneţi pe cine vreţi! Sigur, cumpărați și voi niște Patriot, că de F35 nu prea aveţi bani și mai vorbim!

          Câți polonezi ziceai că sunt în America, Valentin? 10 milioane? Hai, mai numără un pic! Cheers!

          • OK, Valentin, exact cum spui mai sus : ”Nu trebuie neapărat ca argumentele să fie învingătoare. Trebuie să fie decent valabile într-o discuţie”.

            Și asta fac și eu…nu doresc să conving pe nimeni de nimic, încerc să aduc un plus înțelegerii fenomenului Visa Waiver Program, așa precum Colombo în rezolvarea cazului de omucidere, până la așteptarea rezultatului ADN de la vreo instituție, bineînțeles abilitată de tovarășul Stat modern, desigur reformat. Aaa…nicio aluzie la Cărăcăl.

            OK, nu e ăsta un criteriu, by the way de cei 10 milioane de polonezi în State, ungurii, ceho-slovacii și noi suntem totuși în minoritate comparativ cu ei, partea proastă a românașilor de peste ocean, oceane și continente, este că la nivel de comunitate sunt zero barat comparativ cu cei menționați mai sus, polonezii nici nu intra în discuție, ei sunt o mare comunitate în SUA, am zis, a 4-a.

            În rest, F35, Incirlik, SU57, gaze livhefiate mai scumpe polonezilor, Nord Stream 2, Black Sea Oil & Gas, totul, dar totul numai mașini electrice nu.

            Și știi de ce?

            ”Coerentul la ”pompă” e gratis, iar cineva atunci pierde, ori Tesla atunci va fi mumificat.

      • Vă mulțumesc deosebit pt răspuns.

        Recitind msj dvs ,mi-am adus aminte de-o pildă,legată de nefericire.

        Şefii stau pe scaune şi supraviețuiesc şi subalternii sunt reîntorşii în scânduri.

  41. Excelent articolul d-le profesor, ca de fapt cum sunt toate cele scrise de dumneavoastra.M-ar interesa daca sunteti amabil, sa explicati in cateva cuvinte, in ce consta intrarea Securitatii pe piata electorala americana?

    • Mulţumesc pentru aprecieri, domnul Corneliu! Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă reamintesc fraza care însoțește precizarea mea, din textul postat pe blog: “Nu voi aborda motivațiile vizitei în SUA”. Pentru că îmi sunteţi simpatic, am să vă dau un flavour. Vă voi spune că veţi avea oarece informaţii, legate de ce vreţi să aflați, din prima dezbatere electorală, care îl va opune pe Trump lui Biden, cu condiția să fiți la zi cu știrile publice. Poate, chiar cu ceva timp înainte, când Trump va începe campania “hardcore” împotriva lui Biden.

      Totul ţine de cine a creat pe cine, în partea noastră de lume, adică România, Moldova…Creatorul știe întotdeauna, cel mai bine, ce face creația sa, pe unde umblă, ce fapte bune sau fărădelegi întreprinde, ce politică promovează, cu cine se întreține sau are afaceri, mai ales că tot ce face o creație disciplinată este la îndemnul Creatorului…Și noi suntem, toţi, oameni cu frica lui Dumnezeu, nu-i așa? Cheers!

      • Asta ar marca o noua perioada de implicare artistica si de spirit creativ a ”baietilor nostri”. Poate ca o sa fie ”blue” sau poate lapis-lazuli in functie de fata pe care cade zarul. Iar intr-o zi vom putea cultiva chiar si banane. La naiba cu revolutia industriala ! Macar avem personalitate.

        Multumesc pentru articol.

      • PS am omis din mesajul anterior desi intrebare plutea in aer… Credeti, mergand in urma curiozitatii domnului Corneliu si adulmecand flavor-ul textului dumneavoastra, ca s-ar putea ajunge la acuzatii de ”collusion” din partea creatorului si cine ar apasa mai tare pe ”R-ul” din Romania in prime-time la CNN : Chuck Schummer cu accentul sau new-yorkez sau Élisabeth Warren cu accentul sau Cherokee ? …un pic de umor de weekend, bineinteles.

        • Ce să zic? Prefer accentul new-yorkez al consoartei lui Robert Kagan, mentorul dirijat al multiplelor identități croite de Creator pentru faţa nevăzută a celui susținut până în ultima clipă de guvernul PSD-ALDE!…În definitiv, Creatorul i-a născut pe amândoi… Un pic de umoare de knee bend, cu subînțeles!

          • Mi-ati stricat weekendul :). Din articolul dumneavoastra am retinut ca diferenta dintre noi si polonezi nu se face la knee-bend ci la intentia si continutul executantilor. Cu patima propun spre examinare si o ”a treia cale”, probabil anecdotica, cea cu knee-straight (pe cat s-a putut). Avem un exemplu destul de aproape… Cunoastem chiar si pretul ! Periculos ce-i drept. Insasi sotia presedintelui ”third way” cu accent de Arkansas, si-a riscat viata ”under sniper fire”. Ca doar Tuzla nu e Deveselu !?
            Pana la urma, totul se rezuma la individ si orice pronostic darwinian colectiv sau pretentie doctrinara exprimata in acronime sunt, in umila mea opinie, rebarbative, in lipsa aferentelor si eferentelor sociale concomitente unitatii de baza. Probabil ca si de asta croatii vor fi scutiti de vize inaintea noastra. Insist cu umorul. Cu subinteles sau fara. Voluntar sau nu. Asezati pe prispa razand, este calea concreta si cea mai sigura, spre fericire : https://youtu.be/Nf5BKAS5o6A
            https://youtu.be/JiogOlN_ezA

  42. Corect, pentru “subtilitati tehnice” precum vizele,
    puteau bine-merci sa stea specialistii ambelor parti
    pe chat si sa faca bounce la material pina cadeau de
    acord ce si cum, nu era nevoie de mers in vizita acolo. :)))
    Avind in vedere ca e an electoral si vizita n-a fost
    de stat, oficiala (sau hai, macar de lucru), rezulta
    c-al nostru a mai punctat o “lovitura de imagine”,
    c-asa-i-n tenis.

    Ca si la europarlamentare si probabil si anul viitor
    la locale si parlamentare, alegerile prezidentiale de
    anul asta se fac “pe ultima suta de metri”, pe genunchi;
    mesajele-s diluate; n-am mai vazut chestii concrete,
    alesii nu se mai obosesc sa se incurce cu fineturi si
    confruntari televizate ca-n anii precedenti in care sa
    le ‘esplice’ votantilor pentru ce anume trebuie sa se
    urneasca din casa ca sa-i voteze.
    “Tudulistul” mai pe romaneste. Cumva, societatea in
    ansamblul ei a involuat (de la gindire la comunicare
    si actiune) “si atunci e scuzabil”, cred politicienii.
    Nu e scuzabil de loc.
    Some of us won’t buy it at all, Mr. President.

    Totusi, in 30 de ani, ce s-a rezolvat, vis-a-vis de
    (ridicatul) vize(lor) ? “Calatorim in UE cu buletinu’,
    varule !”
    OK, da-n State ? “S-a facut lobby, dar, ce sa-i faci,
    ‘ghinion de nesansa’, n-a tinut !”.

    Mai tineti minte anii ’90 (parca au trecut o mie de ani de
    atunci) si cit de deschisi erau romanii catre democratie si
    “American Dream” ? “Cu sufletul la gura v-am asteptat sa ne
    intrebati, spre exemplu: ‘Ce avem noi aici ?!'”.

    https://www.youtube.com/watch?v=nDahNn36Gvg

    Eu si-acum tin minte punctele de acces si lounge-urile din
    aeroporturile din Europa si trierea pe baza de Schengen/
    non-Schengen si faza cu vizele de la ambasadele diferitelor
    state din Romania. Va mai amintiti de “viza de tranzit” ?

    Nu pot sa uit atitudinea, gestica, privirile compatriotilor
    care calatoreau in interes de serviciu prin (sau cu escala in)
    UE imbracati in costume frumoase, cumparate din capitala de la
    cele citeva magazine cu ștaif. Mi se facea rau cind ii vedeam
    cum interactioneaza pe Otopeni versus in Europa si ma gindeam
    ca nu s-a schimbat aproape nimic in ultimii 200 de ani.

    Sumarizind: treaba cu ridicatul vizelor, ca e vorba
    de UE sau de USA, tine de demnitate.

    Referitor la arme si alte bazaconii: tara noastra are nevoie de
    cit mai multe investitii in orice (infrastructura, agricultura,
    industrie) nu de promisiuni la nesfirsit, ochi dati peste cap,
    lupta cu perfidul “stat paralel” si alte goange si praf in ochi.

    Apropo de LNG si de Buy Low and Sell High, inteligent nu e ala
    care da (multi/e bani/resurse pe margele), ci ala care cere…

  43. Excelent articol. Sper sa scrieți mai des in viitor și sa semnalați orice aparitie a dumneavoastră in presa.

    PS: exista o eroare minora in text: Trump stă alături de președintele polonez Duda, în faţa jurnaliștilor, pe 12 iuie 2019

  44. Waww…rău, foarte rău. Da bun!
    Încă citesc! Să nu zic : Mănânc şi plâng. Mănânc!
    Nici măcar nu mai pot spune, trist, pentru că lacrimile crocodililor politici sunt suficiente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *